2024. 07. 03., Szerda, 09:48

Ezen a hétvégén a Balatonnál mutatkoznak be a retró vonatok

Idén két alkalommal és két helyszínen rendeznek nagyszabású retró hétvégét: júliusban a Balatonnál mutatkoznak be a MÁV-START közelmúltban elkészült retró járművei, augusztusban pedig Debrecen környékén, hajdúsági vasútvonalakon találkozhatnak az utasok a múltidéző, autentikus szerelvényekkel - olvasható a MÁV közleményében.

2024-ben is megrendezésre kerül a méltán népszerű és mostanra hagyománnyá vált vasútbarát esemény, a Balatoni Retró Hétvége. Különleges összeállítású, múltidéző szerelvények állnak forgalomba menetrend szerinti járatokon a Balaton körüli vasútvonalakon.

Számos járműtípus ünnepli gyártásának kerek évfordulóját, melyek kiemelt szerepet kapnak a rendezvényen! Utasaink találkozhatnak az idén 100 éves 424-es gőzmozdonnyal és a 70 éves Bobó mozdonnyal is. A hazai gyártású InterCity motorvonat, a Samu 30 éves, mely ezúttal Balatonfüredre közlekedik, és fedélzetén ismét élvezhetjük az Utasellátó szolgáltatásait. Mindemellett utasaink megcsodálhatják a közelmúltban felújításon átesett és retró narancs fényezésben pompázó M62 116-os Szergej és M41 2143-as Csörgő mellett, a gyártáskori színtervét viselő V43 1008 Szili mozdonyokat is.

A Saxonia Express több évtized múltán újra közlekedik Berlinből egyenesen a Balatonra! A német vasútbarátok által összeállított vonat különleges, kelet-német szerelvénye személyvonati forgalomba áll Balatonfüred és Tapolca között, egy eredeti Mitropa étkezőkocsival együtt.

Valamennyi személy- és expresszvonaton közlekedtetünk a szerelvénybe illő, autentikus első osztályú kocsikat, melyek között újdonságként mutatkozik be a vékonycsíkos Rába elsőosztályú gyorsvonati kocsi. Az esemény időtartama alatt az utasok Retró 1. osztályú Kiegészítő Napijegyet válthatnak, mellyel az első osztályon szabadon maradt ülőhelyek a Balatonfüred – Tapolca és Keszthely – Tapolca között közlekedő vonatokon elfoglalhatók, ezzel közel minden jármű – kocsiosztálytól függetlenül – egyszerűen és könnyen kipróbálható.

A retró hétvégén három szerelvényben is közlekedik étkező és/vagy bisztrókocsi, ahol különleges, az adott korszakhoz és a korabeli megoldásokhoz igazodó kínálattal várjuk vendégeinket. Az idén 30 éves CAF étkezőkocsijaink Európa számos pontjára eljutottak, az elmúlt 3 évtizedben szinte minden jelentősebb EuroCity útvonalon feltűntek. Ebből az időszakból válogattuk össze étlapunk elemeit, ahol a hagyományos, magyaros jellegű ételek (borsóleves, paprikás csirke, vadas marha) és különleges, ritkán elérhető fogások (bélszínjava) is elérhetők -írják.

 Idén 30 éve készültek el az ülőhelyes 2. generációs InterCity kocsik is, ennek alkalmából a típuscsalád tagjai is forgalomba állnak a retró hétvégén. Az IC2G étkező-bisztrókocsiban egyszerűbb fogásokkal, például hideg gyümölcslevessel vagy rizseshússal várják vendégeinket. Újdonság a WR 252-es nosztalgia étkezőkocsi, ahol az 50-es, 60-as évek hangulatát hozzák vissza.

A balatoni retró vonatos hétvége útvonala

Július 6-7.

Balatoni Retró Hétvége

(Budapest –) Balatonfüred – Tapolca

Keszthely – Tapolca

Felszállás! 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: