2024. 09. 03., Kedd, 09:45

Minden kétséget kizárt a DNS vizsgálat eredménye a Till Tamás-ügyben

Azt elvégzett DNS-vizsgálat igazolta, hogy a 24 évvel ezelőtt, 2000. május 28-án eltűnt Till Tamás maradványait találták meg - közölte a rendőrség.

A rendőrség a napokban kapta meg a csontvázlelet genetikai vizsgálatának eredményét, amelyet azután kért, miután egy bajai ingatlannál bebetonozott gyermekméretű holttestet találtak - pontosan olyan ruhában, mint a 24 évvel ezelőtt eltűnt 11 éves Till Tamás viselt eltűnésekor. A DNS vizsgálat kétséget kizáróan igazolja, hogy a csontváz Till Tamásé.

A körülmények és az előzetes igazságügyi orvosszakértői  vélemények alapján, az a megállapítás tehető, hogy Till Tamás erőszakos úton vesztette életét, halála idegenkezűség eredménye.

Az ügy részleteiről Dr. Kovács Gábor r. alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese adott tájékoztatást.

Mi történt Till Tamással?

Till Tamás ügye alighanem a leghíresebb hazai megoldatlan bűnügy. A mindössze 11 éves fiúnak 2000. május 28-án veszett nyoma Baja környékén. 24 éven át eltűntként tartották számon, majd 2024 júniusában egy bejelentés követően a rendőrség egy tanya melléképületében az aljzatbetonban elásva talált rá az akkor még csak valószínűsíthető fiú maradványaira ezt most a DNS vizsgálat igazolta.

Tamás kerékpárral indult a közeli vadasparkba lovagolni a gyereknapra, szülei kérésére délután 13 órára haza kellett volna érnie - de soha nem tért haza.

A fiút senki sem látta a gyereknapon, sem utána. Három hónappal később előkerült a gondosan letakarított kerékpárja, arra utalt, hogy a fiú nem önszántából tűnt el, valaki szándékosan tüntethette el a nyomokat.

A rendőrök 2024 június 11-én a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségről tudták meg, hogy a bajai gyerekotthon egykori lakója részt vett 2000-ben egy gyerekholttest elásásában. A középpontba egy W. János és egy K. Péternek nevezett egykori lakó került, azonban K. Péter 2011-ben önkezével vetett véget életének.

János szerint W. József akkoriban megkereste mindkettejüket, hogy segítsenek neki aljzatbetont lerakni , de erre csak Péter vállalkozott. A munkálatok során egy fóliába csavart gyermek holtteste került elő, amikor a talicska kereke megbicsaklott.

Ezt követően W. József megfenyegette Pétert és pénzt is adott neki a hallgatásáért cserébe. Majd W. József 2021-ben, 81 korában szintén öngyilkos lett.

Sok kérdés maradt, vajon ki volt a gyilkos, hogy és miért kellett Tamásnak meghalnia. A rendőrség gyilkosság miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. 

Legyen neked könnyű a föld. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: