2024. 09. 14., Szombat, 10:41

Bajban vannak a fecskék a hideg idő miatt - Így segíthetünk nekik

Tömegesen keresnek száraz, meleg menedéket a hideg, esős időjárás miatt.

Bajba kerültek a vonuló fecskék, csoportosan jelennek meg az ország több pontján száraz, meleg menedéket keresve, ugyanis az esős, hideg idő megállásra kényszerítette őket. 

Akár több százan is bekuckózhatnak teraszokra, párkányokra, házak falaira, egymást melengetve, összebújva próbálják átvészelni a hideg időt, írja a Fót és környéke Természet- és Állatvédő Egyesület.

A madármentő szakemberek szerint, ha beköltöztek hozzánk a fecskék, hagyjuk őket pihenni, amint jobb idő lesz, útnak indulnak. 

Amit tehetünk értük:

  • Ha sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk őket pihenni.
  • Ha napokig tartó eső miatt nem tudnak tovább vonulni, akkor lehet nekik kitenni egy lapos széles tálkába élő lisztkukacot. Volt már rá példa, hogy ettek is belőle, bár tálból enni más, mint repülő rovarra vadászni.
  • Sajnos sok fecske repült ablaknak, és még többet ütött el autó, mert alacsonyan repkedtek az út felett és legyengülve ültek az utak mellett.
  • Kérjük vezessetek óvatosan, ha pedig az út mentén gubbasztó vagy bárhol a földön lévő fecskét találtok, ne hagyjátok magára.
  • Ha elázott fecskét találtok leesve a földre, vagy láthatóan rossz állapotban van, vegyétek fel a földről és egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozban vigyétek be a házba. Ha a fecske remeg, gubbaszt, eldől, akkor a dobozba tehettek mellé meleg vizes palackot.
  • FONTOS, hogy mindig a lehető leghamarabb kérjetek madármentő szervezettől segítséget és tanácsot

Emellett azt is megosztották, mit ne tegyünk:

  • Ne menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. Ilyenkor a menedék alatt összebújva melegítik egymást és tartalékolják az energiájukat. Ha zavarva vannak, újra és újra kirepülnek az esőben és ezzel egyre több energiát veszítenek.
  • Ne próbáljuk etetni őket, kenyérrel, magokkal. A fecskék rovarevők, így ezeket a táplálékokat nem fogják megenni, csak ismét megzavarhatjuk a pihenőjüket.

 

Reméljük hamarosan folytathatják az útjukat, addig is a fenti tanácsokat betartva lehetünk a segítségükre.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: