2024. 10. 04., Péntek, 14:01

„Hallod, tesám” – új csalás terjed a rendőrség nevében, ezekre figyelj ha nem akarsz pórul járni!

A rendőrség összefoglalta, milyen jelekre kell figyelni, hogy ki tudd szűrni a nevükben terjedő csalásokat, melyek egyre gyakoribbak.

Ismét a nevében terjedő hamis e-mailekre és SMS-ekre figyelmeztet a rendőrség – a rendvédelmi szerv pontokba gyűjtötte, milyen jelekből sejtheti, hogy egy csalárd levélről van szó:

  • a rendőrség nem küld fenyegető, sürgető hangvételű leveleket;
  • a levél szövege rossz magyarsággal íródott – idegen nyelvű és magyar kifejezések keverése, magázódó és tegeződő forma váltakozása egy szövegen belül;
  • a feladó jól csengő, de valójában nem létező szervezetekre hivatkozik, például: Országos Rendőrség;
  • a feladó valós, a rendőrség honlapján nyilvánosan is fellelhető személyek nevében írja alá a levelet, de a beosztás már gyakran téves;
  • a rendőrség nem kommunikál Gmail, Hotmail és hasonló levelezőrendszeren keresztül, csak az Ügyfélkapun, Ügyfélkapu+-on, Digitális Állampolgárság Programon, Hivatali Kapun, Cégkapun vagy hivatalos e-mail-címről, illetve postai úton küld leveleket.  

Kérik, hogy ha valakinek kétsége támad egy levél hitelességével kapcsolatban, akkor ne az abban lévő elérhetőségeken vegye fel a kapcsolatot a „küldő szervezettel”, hanem a rendőrség hivatalos honlapján lévő telefonszámokon és e-mail-címeken keresztül. Az adatait pedig végképp ne adja meg a kétes üzenetben lévő linkekre kattintva. A gyanús levelekben jobb, ha nem is kattint semmilyen hivatkozásra. Egyáltalán.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: