2024. 10. 14., Hétfő, 00:00

Reagált a sportért felelős államtitkár: Nem fognak a paralimpikonok ugyanannyi pénzt kapni, mint az olimpikonok

Szerinte a különbséget kizárólag sportszakmai kritériumok igazolják.

Október 9-én az aHang korábbi közleményében arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár nem válaszolt petíciójukra, amelyben a paralimpiai sportolók jutalmának növelését szorgalmazták az aláírók.

A sportért felelős államtitkárt nem különösebben érdekli, hogy a paralimpikonok fele annyi jutalmat kapnak, mint az olimpikonok

A sportért felelős államtitkárt nem különösebben érdekli, hogy a paralimpikonok fele annyi jutalmat kapnak, mint az olimpikonok

Legalább is erről árulkodik az aHang közleménye, amelyből az derül ki, hogy dr. Schmidt Ádám még csak nem is reagált a civil szervezet kezdeményezésére, hogy kapjanak a paralimpikonok és ugyanannyi pénzjutalmat, mint az olimpikonok.

Másnap viszont dr. Schmidt Ádám elküldte válaszát az aHang egyik munkatársának és hosszan kifejtette az olimpiai és paralimpiai sportolók jutalmazásában való eltérésnek az okát. A miniszter válaszában a 200/2013. (VI. 13.) kormányrendeletre hivatkozott, és kifejtette, hogy a jutalmazásbeli különbségeket kizárólag objektív, sportszakmai kritériumok igazolják. A rendelet szerint ugyanis a jutalom összege azért kevesebb a paralimpiai sportolók számára, mert kisebb a mezőny mint olimpiai társaiknál; így nagyobb az esély a (dobogós) helyezésre. Vagyis nem fognak a paralimpikonok az olimpikonokkal megegyező pénzjuttatást kapni.

Az aHang megérti a szakmai indokokat, de szerintük rossz üzenetet közvetít a paralimpiai sportolók — és a teljes társadalom — számára az, hogy a jutalmuk feleannyi, mint az ép társaiké. Üdvözöljük, hogy széles körű vita alakult ki a kérdésről, és hogy az államtitkár válaszolt megkeresésünkre. Bízunk abban, hogy a minisztérium jobb belátásra tér, és méltányos döntést hoz a jövőben.

– írja a civil szervezet a közleményében.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: