Az orosz kovászos uborkaleves különleges íze a legnagyobb kánikulában is jól esik
Ha unod már a hideg gyümölcsleveseket és valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki az oroszok egyik legismertebb levesét, a rasszolnyikot! Ez a pikáns, savanykás leves nem más, mint egy gerslis, zöldséges, húsleves alapú fogás, amit kovászos uborkával és uborkalével ízesítenek. Hidegen és melegen is fogyasztható – sőt, a sós-savanyú karaktere miatt sokan
másnaposság ellen is esküsznek rá.
A klasszikus verzióban árpagyöngy, krumpli, sárgarépa, hagyma és fokhagyma fő össze, majd a végén kerül bele az uborka és a savanyú lé. Egy egyszerű recept: dinsztelj meg 1 hagymát és 2 répát, öntsd fel 2–2,5 liter húslevessel, adj hozzá 10 dkg áztatott gerslit és 2-3 felkockázott krumplit. Amikor majdnem puha, mehet bele 3 darab felaprított kovászos uborka és kb. 1–1,5 dl uborkalé. A végén ízesítsd fokhagymával, kaporral, borssal, tálaláskor pedig ne felejts el egy kanál tejfölt tenni a tetejére!
A rasszolnyik tökéletes választás, ha valami mást szeretnél főzni, ami egyszerre laktató, frissítő és kicsit egzotikus. Az uborka savanykássága, a gersli selymes állaga és a fűszerek harmonikus egyensúlya miatt egyre többen fedezik fel újra ezt a klasszikust – nemcsak Oroszországban, hanem a világ számos pontján. Ha van kéznél néhány jó kovászos uborka, egy marék gersli és egy kis fantázia, a rasszolnyik a nyarad egyik legnagyobb gasztronómiai meglepetése lehet.