Az elmúlt hetekben több mint 160 ellenőrzést tartott a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok szakemberei - derül ki az Agrárminisztérium sajtóközleményéből. A vizsgálatok érintették többek között a grillezésre szánt húsok előállítóit, fröccsteraszokat, lovastáborokat, termelői piacokat, valamint ásványvíz- és szikvízüzemeket.
A hatóság 32 üzemben vizsgálta a húskészítmények előállítását, egy helyen 1,3 tonna lejárt, jelöletlen és nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból. A Telex szerint öt lovastábor és egy nem engedélyezett tevékenységet végző vállalkozás ellen indult eljárás a nyári ellenőrzéssorozat során.
A piacokon és italüzemekben alapvetően megfelelő higiéniai körülményeket találtak, a fröccsborok mindenhol szabályosak és nyomon követhetők voltak.
A termelői piacokon és az ott árusító kistermelőknél a higiéniai feltételek többnyire rendben voltak, de előfordult kistermelői regisztráció hiánya, valamint jelölési és nyilvántartási hiányosságok, amelyeket a hatóság felszólítására pótoltak. Az ásványvíz- és szikvízüzemeknél többségében megfelelő higiéniai és műszaki állapotokat találtak, a hibák jellemzően dokumentációs és jelölési jellegűek voltak, súlyos élelmiszer-biztonsági kockázat nem merült fel.
A nyári szezon kiemelt vizsgálatai a vendéglátóhelyek fröccsborainak ellenőrzésére is kiterjedtek. Tíz vármegye 33 vendéglátóhelyén vizsgálták az italok alapanyagait: mindenhol szabályos, nyomon követhető borokat használtak, a higiéniai feltételek is megfelelőek voltak.