Már hétfőn elkezdte kézbesíti a nyugdíjasoknak az élelmiszer-utalványokat a posta, most megmutatjuk hol és mikre lehet majd beváltani.
A Magyar Posta szeptember 1. és október 15. között több mint 2,3 millió jogosult részére ütemezetten kézbesíti az utalványokat arra a címre, amely a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nyilvántartásában szerepel. A küldemények kézbesítését a postás egy alkalommal kísérli meg a címen, amennyiben a címzett nem tartózkodik otthon, akkor – a postás által hagyott értesítővel – a kijelölt letéti postán 10 munkanapon belül a címzett vagy akár a meghatalmazottja is átveheti a juttatást – írja az MTI.
Élelmiszer-utalvány elfogadóhelyek
Az utalványt minden olyan kereskedő és őstermelő köteles elfogadni, aki hideg élelmiszert árusít, nem vendéglátó-ipari tevékenység keretében, hanem például boltban vagy piacon. Ilyenek például:
- Élelmiszer jellegű vegyesbolt – például falusi kisbolt, sarki ABC, kis közért
- Zöldséges – friss zöldséget, gyümölcsöt árusító üzlet
- Húsbolt, hentes – húsárut, felvágottat kínáló kereskedés
- Pékség, kenyérbolt – pékáru, kenyér, sütemény árusítása
- Egyéb élelmiszerüzlet – pl. tejbolt, mézbolt, tojásárusító üzlet
- Termelői piacon árusító kistermelő, aki saját gazdaságából származó hideg élelmiszert kínál, például: házi sajt, tejtermék; tojás, zöldség, gyümölcs; füstölt húsáru, pl. kolbász, szalonna (nem meleg étel); lekvár, savanyúság (nem meleg étel); méz.
Itt nem lehet beváltani
A nyugdíjas élelmiszer-utalvány nem váltható be olyan üzletekben, ahol a főtevékenység nem élelmiszer-kereskedelem, mint például:
- Drogériák
- Elektronikai üzletek
- Sportboltok
- Benzinkutak
- Vegyes profilú üzletek, ahol nem főtevékenység az élelmiszer-kereskedelem (pl: vegyeskereskedések)
Itt a hideg élelmiszer lista
Mivel a nyugdíjas élelmiszer-utalványt hideg élelmiszer vásárlására lehet beváltani, mutatjuk, milyen termékek tartoznak ehhez a kategórához.
- hús és élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékek, belsőségek, valamint ehető csontféleségek (például: máj, szív, vese, tüdő, belek, gyomor, nyelv, csont),
- halak és rákfélék, puhatestű és más gerinctelen víziállatok,
- tejtermékek, madártojás, természetes méz, máshol nem említett, élelmezési célra alkalmas állati eredetű élelmiszer (például: propolisz, zselatin),
- élelmezési célra alkalmas zöldségfélék (például: különböző saláták, káposzta, kelkáposzta, spenót, sóska, paradicsom, paprika, uborka, cukkini, padlizsán, hüvelyes zöldségek (zöldborsó, zöldbab), zeller, karfiol, brokkoli, és egyes gyökerek és gumók (például: sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, retek, torma, hagymák) – (aprított és darabolt formák is),
- élelmezési célra alkalmas gyümölcs és diófélék, citrusfélék vagy a dinnyefélék héja,
- kávé, tea (gyógynövénytea, fekete/zöld tea, gyümölcstea – filteres, szálas, tört), matétea és fűszerek (például: fűszerpaprika, fekete bors, kömény, babérlevél, majoranna, tárkony, szárított kapor, petrezselyem, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió (szárított, egész, tört, vagy őrölt formák)),
- gabonafélék (például: búza, rizs, kukorica, zab/zabpehely, köles),
- malomipari termékek (például: lisztek, korpák, darák), maláta, keményítők, inulin, búzasikér,
- olajos magvak és olajtartalmú gyümölcsök, különféle magvak és gyümölcsök, ipari vagy gyógynövények (például: kamilla, csalán, orbáncfű, borsmenta, levendula, citromfű),
- máshol nem említett növényi termékek (például: sztívia, bambuszrügy, ehető algák, tápiókagyöngy)
- állati, növényi vagy mikrobiális zsír és olaj és ezek bontási termékei, elkészített étkezési zsír,
- húsból, halból, rákféléből, puhatestűből vagy más gerinctelen víziállatból készült termékek,
- cukor és cukoráruk (például: kristálycukor, porcukor, kockacukor, nádcukor, barnacukor, fruktóz),
- kakaó és kakaókészítmények,
- gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek, cukrászati termékek,
- zöldségfélékből, gyümölcsből, diófélékből vagy más növényrészekből előállított készítmények (például: savanyúságok,
- zöldségkonzervek, zöldségkrémek és pástétomok, szárított zöldségek, aszalt, vagy kandírozott gyümölcsök, lekvár, dzsem,
- gyümölcskonzervek (befőtt, kompót), diókrém, mogyorókrém, pirított és vagy sózott magvak),
- különféle ehető készítmények (például: mustár, ketchup, szójaszósz, leves, erőleves előállítására alkalmas készítmények (például: leveskockák, zacskós levesek), étrend-kiegészítők, csecsemők vagy kisgyermekek számára szánt élelmiszerek, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, amelyek két vagy több alapvető élelmiszer-összetevő, mint pl. hús, hal, zöldségek, gyümölcs vagy diófélék finoman homogenizált keverékéből állnak,
- italok (például: ásványvizek, palackozott ivóvíz, szódavíz, üdítőitalok), ecet,
- só.