2021. 01. 13., szerda, 11:04

Covid-kalkulátort kreáltak Bécsben

A bécsi orvosi egyetem kutatói több más orvosi egyetem és kórház együttműködésével egy matematikai modellt fejlesztett ki, aminek segítségével megjósolható a koronavírus betegség várható lefolyása.

A MedUni Wien kutatói a Klinik Favoritennel, a linzi Johannes Kepler Egyetemmel, az Innsbrucki Orvosi Egyetemmel és a stockholmi Karolinska Intézettel közösen fejlesztették ki azt a Covid-kalkulátort, aminek segítségével azonosíthatják azokat a betegeket, akiknél enyhe lefolyású lesz a fertőzés, így őket korábban haza lehet engedni és ennek köszönhetően a felszabaduló helyeket és erőforrásokat újabb betegek ellátására fordíthatják.

 

forrás: MedUni Wien

 

A szabadon használható ACCP-Tool jelentősége, hogy olyan adatok kellenek hozzá, amelyek a kórházi tartózkodás során egyébként is rendelkezésre állnak, mint a gyulladásos betegségeket mutató c-reaktív protein, a veseműködést jelző kreatinin és a trombocitaszám. A kalkulátor a fent felsoroltakon kívül kéri még az életkort és a beteg felvételekor mért testhőmérsékletet és ezek alapján vezeti le a betegség várható alakulását.

 

Nagy ötlet, reméljük beválik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!