2021. 02. 09., Kedd, 14:30

Veszprém is segít a vendéglátós szektornak - Itt vannak a részletek

Porga Gyula a Facebookon osztotta meg a veszprémi közgyűlés legújabb döntéseit, melyek kifejezetten a bajbajutott vendéglátós szektor vállalkozóit célozzák meg. Az elmúlt napok precedensét vette ezzel át Veszprém is, hiszen több város is hasonló intézkedéseket vezetett be.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk már a polgármester konzultációra hívta a helyi vendéglátós szektor vállalkozóit, képviselőit, hogy az állami segítségen felül az önkormányzat is kézzelfoghatóan tudjon segíteni a szektorban dolgozóknak.

Az elmúlt napokban több precedenst is láthattunk, sorra jelentették be a hasonló intézkedéseket a megyei jogú városok sőt, a főváros is a keddi napon jelentette be a mentőcsomagot. Most valami hasonló valósul meg Veszprémben is.

A fontos intézkedések:

  • a vendéglátóhelyek közterület foglalási díját 2021. december 31-ig elengedik - vagyis közterületi ülőhelyekért, helyfoglalásért (pl. teraszok, nem a teljes ingatlan) nem kell bérleti díjat fizetni.

  • az önkormányzattól, vagy VKSZ Zrt.-től bérelt üzlethelyiségektől a törvény miatt elrendelt bezárás idejére nem kérnek bérleti díjat (ehhez hozzáadódnak azok az ingatlanok, amik állami kézben vannak)

  • a Vállalkozói Közalapítvány összesen 60 millió forint támogatást nyújt, melyet pályázati úton, vagy kedvezményes hitelforrásként adnak (30-30 millió forint) – elsősorban vendéglátó vállalkozásoknak, illetve azoknak, akiknek a korlátozó intézkedések miatt szüneteltetni kell a szolgáltatásukat
    • a pályázat pontos részletei rövidesen kikerül a veszprem.hu-ra.
  • az önkormányzat és a VKSZ Zrt. kívül a főbérlők is követik a precedenst, vagyis a bezárás hónapjaiban nem kérnek bérleti díjat 
  • a nagyobb szállodák vezetői lemondtak a helyi segítség használatba-vételéről, ezzel segítve a kis-és középvállalkozásokat

 

A Vállalkozói Közalapítvány támogatásának egyik komponense (30 millió forint) olyan vissza nem térítendő támogatást nyújt, maximum 300.000 forint értékben a helyi vállakozásoknak, melyeket:

  • meglévő alkalmazotti létszám megtartására
  • működési költségekhez történő hozzájárulásra
  • eszközberuházásra vagy felújításra
  • újraindítási kiadásokhoz történő hozzájárulásra fordíthatnak.

Emelett természetesen szintúgy igénybe vehetőek az állami támogatások is. 

 

A polgármester felhívja a figyelmet, hogy a lakosok is támogathatják a vendéglátós vállalkozásokat azzal, ha házhoz rendelnek, vagy elvitelre fogyasztanak, de egyszerre egy felhívást intéz a lakosság felé:

[...] Aki teheti és segíteni szeretne a bajba jutott vendéglátóknak, konditermeknek, az az alábbi számlaszámon megteheti:
Számlatulajdonos neve: Veszprém Város Helyi Vállalkozásokat Támogató Alapítvány
Számlaszám: 73200189-11102144 (Takarékbank Zrt.)

 Reméljük, valós segítséget fognak ezek az intézkedések nyújtani!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: