2021. 03. 02., kedd, 09:58

Hogy mi? Káros lehet a környezetre a bitcoin

A bitcoin árával párhuzamosan az energiafogyasztás is emelkedett az elmúlt években. Nem is olyan rég értéke meghaladta az 50 ezer dolláros csúcsot, s bár azóta ez a szám már csökkent, de a „bányászásával” felhasznált energia nem - olvasható a Guardian oldalán.

Az oldal egy videóelmezést is közzétett, amelyben szó esik többek között a kriptopénz környezeti hatásairól is.  Ebből kiderül, hogy miért is káros  környezetvédelmi szempontból: a bitcoint „bányászni” kell, ahhoz pedig nagy teljesítményű számítógépek kellenek, így az áramfogyasztás is magasabb.  

De nemcsak a felhasználók bányászata miatt növekedett meg az energiafogyasztás: a bitcoinbányászat hasonlóképp működik, mint a lottó, 10 percenként kisorsolnak egy nyertest és egyszerre 6 bitcoint lehet így megszerezni. Ez 280 ezer dollárt jelent,  ami átszámolva 84.280.000 forintnak felel meg. A sorsolásnál egyébként bonyolult számítási műveletet kell elvégeznie a számítógépeknek, de emellett a bitcoinnal végzett tranzakciók igazolását is végzik, ezért folyamatosan kell működniük. A rengeteg számítógép pedig rengeteg áramot is fogyaszt: 10 percenként 200 ezer-, egy nap alatt 29 millió fontnyit.

A gépparkokat működtető bányászok ezért már olyan helyeket keresnek, ahol hideg van, így kevesebbet kell foglalkozniuk a rendszerükbe kötött gépek hűtésével.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!