2021. 03. 19., Péntek, 10:00

Szemesi Szemétszedés - Egy gimnazista lány harca a balatoni szemétprobléma ellen

Sajnos a Balaton partjának több szakaszán is megszokott látvány az eldobott szemét, különösen a nyári szezonban. Mindezt látva egy balatonszemesi gimnazista lány úgy érezte, tennie kell valamit és nem hagyta annyiban a problémát. Így jött az ötlet, hogy szervezzen egy szemétszedési akciót a part megtisztítására.

Rózsa Virág az a környezetvédő lány, aki egyedül kezdett el fellépni a Balaton partját elcsúfító szemétprobléma ellen. Elmondása szerint mindig is szedegette a parton talált szemetet, de néhány hónapja kezdett vele nagyobb aktivitással foglalkozni. Azonban a probléma nagysága miatt egyedül csak lassan tudott haladni, ezért hirdette meg a Szemesi Szemétszedés programot, aminek keretein belül önkéntesekkel együtt tisztítják majd meg a Balaton-partot április 3-án. Cikkünk írásáig (március 17.) 81 fő jelentkezett az akcióra, de ez a szám folyamatosan nő. Március 26-ig ti is tudtok jelentkezni ezen a linken.

Rózsa Virág szerkesztőségünknek elmondta, legjobban az motiválja, hogy tudja, hogy jót cselekszik, de emellett az emberek támogatása és szeretete is nagy motiváció.

Rengeteg segítséget, pozitív energiát kapok nap-mint nap, és végig az volt/van bennem, hogy nem szabad feladni, nem okozhatok csalódást az embereknek, végig kell csinálnom - mondta Virág.

Virág reméli, hogy minél többen részt vesznek majd az akcióban és sikerül a kijelölt 6 partszakaszt megtisztítani, illetve, hogy a járványhelyzet nem tesz keresztebe a terveknek. A szemétszedés során természetesen odafigyelnek a járványügyi szabályokra, ezért minden önkéntes gumikesztyűt és maszkot fog viselni, illetve biztosított lesz a megfelelő távolságtartás. Az akció céljáról, illetve a jövőbeli tervekről is kérdeztük Virágot.

Szeretnék jó példával szolgálni az embereknek! Az elsődleges célom az akcióval, hogy megtisztítsuk a Balaton-partot, utána meg természetesen, annak tisztántartása. További célom vele, hogy felhívjam az emberek figyelmét arra, hogy tenni kéne valamit környezetünkért. 

Virág azt is hozzáfűzte, hogy a jövőben mindenképpen szeretne még több ehhez hasonló szemétszedést szervezni, bár legjobban annak örülne, ha az emberek megtanulnák, hogy nem hagynak maguk után szemetet és másoknak nem kéne azt felszedni. Habár később Virág nem célirányosan szemétszedéssel szeretne foglalkozni, továbbra is szívén fogja viselni a problémát és részt fog venni környezetvédelmi eseményeken. Ha ti is szeretnétek segíteni, március 26-ig még tudtok jelentkezni a szemétszedésre!

Tisztítsuk meg együtt a Balaton-partot!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: