2021. 04. 09., péntek, 13:10

99 éves korában elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet férje

A Buckingham Palota közölte, 99 éves korában elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet férje.

 

A The Guardian beszámolója szerint Fülöp herceg 73 évig volt II. Erzsébet férje, a királynő ,,konzortja". Az Egyesült Királyságban megkezdődött a nemzeti gyász, a Union Jack zászlókat félig leeresztették, csak a királyi lobogó áll, ezzel jelezve, hogy a nemzet gyászba vonul, viszont a monarchia töretlen. Fülöp herceg 2017 májusa óta nem látott el királyi közügyeket. Az utóbbi időben a sandringhami birtokon töltötte idejét, Norfolkban, a koronavírus idején viszont visszaköltözött a Windsor kastélyba.

 

A herceg Korfu szigetén született 1920-ban, nagy szerepet játszott a modern brit monarchia kiépítésében. Tény, hogy hivatalosan sose vette fel a herceg konzort címet, viszont egész életében királyi teendőket látott el, a királynő ,,ereje és támasza" volt, noha sose avatkozott be az állami viszonyokba, a királynő professzionális életébe.

 

A királyi család összes tagja számára van egy szcenárió az eltávozásuk utáni történésekre. Fülöp herceg esetében ez a ,,Forth Bridge Operáció"-t takarja. Fülöp halála után a Buckingham Palota közölte a médiával a híreket, a britek a temetésig nemzeti gyászba vonulnak, a királynő hivatalos feladatokat nem lát el, csak szükség esetén. A temetés Windsorban lesz, az azonban a publikumtól elzárva, hiszen Fülöp akarata szerint járnak el: katonai-stílusú temetésben lesz, csak családtagok, közeli ismerősök, barátok, kabinettagok  és a Nemzetközösségek fejei lesznek meghívva.

Nyugodjék békében!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!