2021. 05. 19., Szerda, 12:42

Ingyen juthat napelemekhez 80 ezer magyar háztartás

Napelemekkel akar korszerűsíteni az állam egy 100 milliárd forintos pályázatból. 

A 750 milliárd eurós európai uniós helyreállítási alapból Magyarország a tervek szerint 16-17 milliárd eurót kíván lehívni – mondta a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a XI. Szolár Konferencián. Steiner Attila arról is beszélt, hogy ezek a források többek között a háztartási napelemek és energiatakarékos fűtési rendszerek támogatását szolgálják.

Nyáron kiírnak egy olyan pályázatot, amellyel körülbelül 80 ezer családot tudnának arra ösztönözni, hogy megújuló energiával korszerűsítsék háztartásukat.

Ez lefedi a napelemes rendszereket és a energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszereket is. Az erre szánt keret meghaladja a 100 milliárd forintot és ha minden jól megy, a hazai napelemek kapacitása 2030-ra eléri a 6000 megawattot.

Emellett pedig az elektromos közlekedés támogatására is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni. A tervek szerint kormányzati forrásból 36 milliárd forintot tesznek félre, míg az uniós alapból 50 milliárdot fordítanak az elektromos buszok terjesztésére. Több vidéki városban elkezdődött ezeknek a buszoknak a tesztelése. Célként tűzte ki a kormány, hogy 2050-re szeretnék elérni a klímasemlegességet, amihez a hidrogén gazdaságot látja megoldásként.

Egy olyan stratégiát dolgoznak most ki, amivel a hidrogén átmeneti tárolási lehetőséget biztosítana, így fontos lehet a villamos energiai szektor számára.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: