2021. 06. 10., csütörtök, 20:35

Annyi van, hogy már árulni is kezdhetjük - Jöhet a vakcinaértékesítés?

A csütörtöki kormányinfon rengeteg hasznos információ és tájékoztatás hangzott el, de a legfontosabb kérdés: lesz-e vakcinaértékesítés, és ha lesz, akkor miért csak nyugatit, miért nem keleti vakcinát értékesítünk, melyek miatt a magyarok egy része nem utazhat szabadon az EU-n belül.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján több fontos lépésről is beszámolt, mely a koronavírus-elleni védekezést érinti:

  • elkezdik oltani a 12-16 éveseket, szülői engedéllyel,
  • aki nem veszi fel a második oltását, érvénytelenítik a védettségi igazolványát (kívéve Janssen-féle oltóanyag),
  • nemzeti konzultáció lesz a gazdasági újraindításról, mely élére Szíjjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, valamint Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter kerülhet,
  • tíz nap fizetett szabadság jár a védekezésben résztvevőknek, melyet 2022. végéig lehet majd felhasználni.

 Erről többet olvashattok ebben a cikkünkben:

Kaphatnak oltást a 12-16 évesek, a második oltás nélkül érvénytelenítik a védettségi igazolványt

Kaphatnak oltást a 12-16 évesek, a második oltás nélkül érvénytelenítik a védettségi igazolványt

Orbán Viktor és Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón számolt be a járvánnyal kapcsolatos aktualitásokról.

Korábban, egy Moderna-általi bejelentés révén fény derült arra, hogy a vakcinájukat tervezik értékesíteni a közép-kelet-európai országokban, többek között a V-4-ek országaiban, Ukrajnában, Romániában, Bosznia-Herzegovinában, Bulgáriában, Szlovéniában, Horvátországban, a balti államokban, Szerbiában, Moldovában, Koszovóban, Észak-Macedóniában és Montenegróban, Izrael mellett.

A Moderna egy mRNS típusú vakcinagyártó vállalat, mely hasonló módon működik, mint a Pfizer-BioNTech vakcinája, erről részletesebben ebben a cikkünkben számoltunk be:

Hogyan működnek a koronavírus-elleni vakcinák? - erre ad választ az MTA animációja

Hogyan működnek a koronavírus-elleni vakcinák? - erre ad választ az MTA animációja

A Magyar Tudományos Akadémiat egy munkacsoportja egy új animációs filmmel állt elő, amely bemutatja, hogy hogyan működnek a koronavírus-elleni védőoltások.  

Ezzel a lépéssel a Moderna mintegy 175 milliós piacra lép be, de ezen kívül egyéb részletek is kiderültek Orbán Viktor bejelentés-sorozatából: a miniszterelnök arra utalt, hogy jelenleg még nincs itt az ideje annak, hogy értékesítsék a vakcinákat, hiszen egyelőre az országnak tartalékokat kell eltárolnia, Müller Cecília, országos tisztifőorvos szerint ma Magyarországon mindenki választhat a vakcinatípusok közül, ám a kampányszerű oltás lezárul a napoknak - az ország jövőbeni készletei lehetővé teszik, hogy még egy harmadik körös oltás is kivitelezhető legyen.

 

Shutterstock

 

Orbán kitért arra is, hogy az orosz vakcina már elfogyóban van, a kínai még raktározható, ám több milliónyi ,,nyugati vakcinát" várnak a következő negyedévben. Amennyiben az ország helyzete úgy adja, ezeket a vakcinákat értékesíteni is tudja.

 

origo.hu

Nagy előrelépésnek számít a magyar kormány elhatározása, miszerint saját vakcinagyárat építünk, ez legkésőbb 2022-re lesz kész: Orbán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy azért lesz 1. generációs (elhalt vírusos) a magyar vakcina

[...] mert csak ilyet tudunk. Ha hazaköltöznének a tudósok, akik képesek újabb típusú oltóanyagot kifejleszteni, annak örülnénk, de nem így van. Pécsen is folyik a munka az osztrákokkal közösen, ami már modernebb lehet.

Ti hogy látjátok, jó döntés értékesíteni a vakcinákat? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!