2021. 07. 01., csütörtök, 09:26

Cigányprímásoknak hirdettek hegedűversenyt Balatonfüreden

Két korosztályban mérhetik össze tudásukat a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök az Anna-bál hetében Balatonfüred és a Hagyományok Háza közös prímásversenyén.

A prímásversenyt először 2013-ban hirdették meg és kétévente cigányprímások, valamint hagyományos népzenészek vehetnek részt rajta. A tájékoztatás szerint idén július 16-ig pályázhatnak a versenyre a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök. A szervezők már két - 8-15 év közötti és 16-35 év közötti zenészek - kategóriában várják a jelentkezőket, akiknek kötelező darabokat és szabadon választható zeneműveket kell előadniuk.

Július végén jön a balatonfüredi Anna-bál

Július végén jön a balatonfüredi Anna-bál

Július végén immár 196. alkalommal rendezik meg az Anna-bált. Lesz prímásverseny, operagála, kórusok koncertje és báli operett műsor, a jegyárusítás pedig június 12-én kezdődik.

A muzsikusok július 27-én és 28-án, az Anna Fesztivál részeként egy állandó zenekar kíséretében a Kisfaludy Galériában rendezett nyilvános színpadi versenyen vesznek részt a zsűri és a közönség előtt. A díjazott prímások a verseny második napján 21 órakor gálaműsort is adnak a Gyógy téren felállított színpadon.

A zsűri tagjai Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása; ifj. Kállai Kiss Ernő, a Margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása; valamint Roby Lakatos magyar hegedűvirtuóz.   

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!