2021. 07. 07., szerda, 10:18

Van megoldás - Több fa ültetése növelheti a csapadékot Európában

Mezőgazdasági területek erdősítése átlagosan 7,6 százalékkal növelhetné meg a nyári esőket Európában.

A Nature Geoscience című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint Európa-szerte kihelyezett csapadékmérők adatait vizsgálták, és azok alapján építették fel modelljeiket. Korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy a klímaváltozás miatt Európa nagy részében csökkenhet az esőzések száma és mértéke a következő években. 

Lufik helyett faültetéssel búcsúztak egy balatonalmádi általános iskola nyolcadikos diákjai

Lufik helyett faültetéssel búcsúztak egy balatonalmádi általános iskola nyolcadikos diákjai

A környezet védelme érdekében egy balatonalmádi iskola végzős diákjai úgy döntöttek, idén szakítanak a hagyományokkal.

A kutatók arra jutottak, hogy az erdős területekre több eső hullik, mint a mezőgazdasági területekre. Azt is megfigyelték, hogy az erdővé alakított mezőgazdasági területek mind lokálisan, mind a távolabbi régiókban növelték a csapadék mennyiségét. Ebből kiindulva a kutatók szerint ha mezőgazdasági területeket Európa-szerte erdősítenének, akkor ez egész kontinensen több eső esne, még akkor is, ha tovább melegszik a bolygó. Számításaik szerint az európai erdők 20 százalékos növelésére van szükség ezen hatás eléréséhez - írja a BBC.

A tudósok nem tudják egyértelműen megmagyarázni, miért jut több eső az erdőkre, de úgy vélik, a fáknak a mozgó levegőre kifejtett hatásával lehet ez összefüggésben: lelassítják a légáramlatokat, ezzel több idő jut az eső kialakulására.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!