2021. 08. 16., Hétfő, 11:26

Ma van a hontalan állatok világnapja

A hontalan állatok világnapját 1992 óta tartják, amit az amerikai International Society for Animal Rights nevű szervezet indított útjára. A világnapot augusztus 16-án tartják.

Magyarországon abszolút betalált a világnap, hiszen ahogy szilveszterkor, úgy augusztus 20-án is rengeteg állat kóborol el otthonról, akik megijednek a tűzijáték okozta zajtól. Sokan talán nem is tudják, de hazánkban 2013 óta pénzbírsággal büntethetik a mikrochippel nem rendelkező kutyák gazdáit. Szeretnénk azt feltételezni, hogy a háziállatokra családtagként tekintenek minden háztartásban, így fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy a chip beültetése néhány ezer forintos beavatkozás, amely csak pár percig tart, a későbbiek során pedig ha véletlenül elkóborolna a szeretett négylábú családtagunk könnyebben megtalálhatjuk majd.

Még mindig óriási problémát okoz, hogy kevesen ivartalanítják állataikat, tüzelési időszakban pedig a nem jól őrzött állatok ösztönösen arrébb állnak, így a nem kívánt szaporulat miatt rengeteg állat az utcán él, balesetet szenved vagy a menhelyen végzi.

Aki rendszeresen követi a menhelyek Facebook oldalát biztosan találkozik a segélykérő posztokkal, hiszen a menhelyi gondozók a nap 24 órájában készenlétben állnak és a chippel nem rendelkező vagy éppen az említett szaporulatból származó kiskutyákat mentik meg, a férőhelyek száma pedig egyre csak csökken a menhelyeken.

Mi buzdítunk mindenkit, hogyha kisállatot venne magához nézzen körül a menhelyeken vagy akár a fajtamentő alapítványoknál és tegye szebbé egy négylábú életét. Emellett pedig állateledelekkel és pénzösszeggel is segíthetünk az alapítványoknak. A veszprémi Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány is szívesen fogadja az adományokat:

Hova vihetitek az adományokat?

Kedvenc Rendelő

Budapest út 43.

(rendelési időben: hétköznap 8-20, szombaton 9-11 között)

Veszprémi Ifjúsági Ház

Bajcsy- Zsilinszky Endre u. 9.

(bejárat az Ádám Iván u. 22. felől, szemben az eltéveszthetetlen nagy színes kapu mögött; hétköznap 9:30-14:00 óra között)

Taksony utca (Balatonalmádi)

Hétköznap 16 óra után

Számlaszámuk:

Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

CIB 10700189-71388472-51100005

Akár egy zacskó állateledel is sokat jelenthet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: