2021. 09. 01., szerda, 11:24

Brutálisan megdrágult a kávé és nagyon úgy néz ki, hogy mostanában nem csökken az ára

Júliusban 18 százalékkal, augusztusban pedig még 3 százalékkal drágult az Arabica kávé.

Jelenleg 2004 dollárért elérhető egy tonna robusta kávé, legutóbb négy éve volt ilyen magas az ára. Nem meglepő ez, az időjárás és a koronavírus is kárt okoz a termelésben. Brazíliában az elmúlt 90 év legrosszabb aszálya miatt nem volt elegendő termés sőt, az országot július végén óriási havazás érte, így nem csoda, hogy lassú araszolás lesz mire felépülnek a környezetikárok okozta katasztrófából. Az Arabica kávé ára úgy néz ki, hogy még 13 százalékkal emelkedhet év végéig, ezt pedig a vásárlókon hajtják majd be.

A kávézás csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát

A kávézás csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát

A kávé fogyasztása csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg brit kutatók, akik a BMC Public Health orvosi folyóiratban publikálták tanulmányukat.

A másik nagy kávéval kereskedő ország Vietnám pedig a Covid miatt nem tudta szállítani az árut, mivel a kikötőket lezárták. A szakértők szerint emiatt a 2021-2022-es szezonban 150 ezer zsák Robusta hiányozhat a piacról. Vietnám ezt megmenthetné, mert a tavalyi 28,6 millió zsák helyett idén már 30,5 millió zsák kávéval számolnak, viszont az országban annyira tombol a koronavírus, hogy a kávészállítmányok nem igazán hagyják el a kikötőket.

Hogy hosszútávon ezt olyan cégeknek mint a Starbucks hogyan sikerül megoldania még kérdéses, bár vannak terveik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!