2021. 09. 07., kedd, 14:09

Erre hívják fel a figyelmet a pattanások az arc különböző részein

Megvan az az örökösen ugyanott felbukkanó pattanás vagy az arcod egy része, amin valamiért mindig megjelennek pattanások? Vannak ókori kínai feljegyzések, amit besaccolták mitől vagy miért lehet pattanásunk, szerencsére ma már ebben is hagyatkozhatunk a tudományra. Ezek alapján mi is utánanéztünk, hogy az arc különböző pontjain mitől jöhetnek ki a pattanások és mit tehetünk ellenük.

Orcák/almácskák

Ha ezen a részen találkozol pattanásokkal a legvalószínűbb, hogy valamilyen baktérium okozza. Legnagyobb arányban az E.coli baktérium lehet a ludas, okozhatja a párnahuzat nem elég gyakori cseréje, az arc gyakori érintése, de telefon hozzáérintése is. Érdemes hetente cserélni az ágyneműhuzatot, illetve naponta fertőtleníteni a telefon kijelzőjét.

 

 

Áll- és állkapocs

A hormonok okozhatnak ezen a részen aknékat, leginkább az androgén hormonok, amelyek túlzottan stimulálják az olajmirigyeket és eltömítik a pórusokat. A hormonok a menstruációs ciklus alatt, főként menstruáció előtt egy héttel emelkedhetnek, ezek pedig okozhatnak pattanásokat. Ugyanakkor a hormonális egyensúly hiánya összefügghet az étrenddel is. Bizonyára nem okoz senkinek meglepetést a tény, miszerint a nem megfelelő étrend is okozhat pattanásokat: a magas szénhidrát tartalmú ételek és tejtermékek fogyasztása is befolyásolhatja a hormonszintet. Vizsgáld át az étrended, ellenőrizd, hogy az élelmiszerekben vannak-e hozzáadott hormonok, és mindenféleképpen látogass el egy bőrgyógyászhoz.

 

Homlok és orr

A T-zónaként ismert területen a leggyakoribb a túlzott olajtermelődés, így ezt a területet is érdemes kevesebbet tapogatni napközben. A másik nagy kiváltó oka az itt megjelenő pattanásoknak a stressz. Egy tanulmányban 160 szingapúri középiskolás fiút vizsgáltak, ahol megállapították, hogy a túlzott stressz ugyan nincs hatással az olajtermelésre, de súlyosbíthatja a pattanásokat, egy másik tanulmány szerint azok az emberek, akik fáradtabban ébrednek, nagyobb valószínűséggel lesznek pattanásosak ezen a területen. Próbálj meg meditálni lefekvés előtt, hogy pihentetőbb legyen az alvás, illetve a testmozgás is jótékony hatással bír a pihentető alvásra. Plusz egy tipp a szalicilsav, ami a T-zónán megjelenő pattanások ellensége lesz.

Új irány, semmi retusálás – Pattanásos modellekkel hirdet a H&M

Új irány, semmi retusálás – Pattanásos modellekkel hirdet a H&M

Viszlát megtévesztő tökéletesség, a H&M úgy döntött nem retusálja ki a modelljeit.

Hajvonal

A homlok és a hajvonal közelében megjelenő pattanások általában az olajos hajápolási termékektől keletkezhetnek. Ezek túlzott lerakodása elzárja a bőrfelszínt és nem engedi, hogy a szőrtüszőkben lévő természetes olaj vagy faggyú kijöjjön, a blokkolás által pedig kialakulnak a pattanások. Ellen azt teheted, hogy lecseréled az eddig használt hajápolási termékeid, illetve átnézed az összetevőket vajon mi okozhatja a lerakódást.

 

Egy közismert arctérkép pedig azt is megmutatja milyen szervek nem megfelelő működése okozhat pattanásokat. Ezt a kutatást Wilhelm Heinrich Schüssler német orvos, több mint 130 éve dolgozta ki.

 

Ha pattanások keserítik meg mindennapjaid, mindenképpen fordulj bőrgyógyászhoz, mielőtt otthoni kísérletezésbe kezdenél!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!