2021. 10. 06., Szerda, 14:26

Útban volt a bringaút szélesítésénél – Kivágtak egy 250 éves nyárfát Tihanyban

A tihanyi bringaút kiszélesítése miatt több fát is kivágtak, köztük egy 250 éves nyárfát is, amely nem mellesleg a környék egyfajta szimbóluma is volt.

A 71-es főút tihanyi leágazásának sarkán, a kerékpárút szélén álló nyárfa 13 méter magas, 2-3 méter törzsvastagságú volt. Az idős fát, vagy ahogy sokan nevezik Tihany kapuját egyébként tavaly az év fájának is jelölték, most egy évvel később pedig kivágták.

Ez a gyönyörű monumentális fa, büszkén méltóságteljesen áll azon a ponton ahol talán már minden magyar megfordult egyszer, mégis talán kevesen állnak meg egy pár percre, hogy csodálatukkal köszönjék meg e vén fának, azt hogy évek óta mutatja az utat, merre is kell a 'Kincses félsziget' felé lefordulniuk a haza térőknek vagy a milliónyi turistának aki a világ összes tájáról kíváncsi az ország egyik legszebb gyöngyszemére, TIHANYRA.

A Telex megkeresésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. úgy nyilatkozott, hogy nem volt más lehetőség, mert az még több fa kivágásával járt volna:

A települések összekötésére a főúttal párhuzamos, már meglévő nyomvonal szélesítésén kívül más nyomvonaljavaslat nem jött számításba, mivel abban az esetben vélhetően többször ennyi fa kivágásával járt volna a kivitelezés.

A tihanyi kerékpárutat a biztonságosabb biciklizés érdekében kb. 2 méterről 3,3 méterre szélesítik. A helyi önkormányzattal és a kezelőkkel történt egyeztetések alapján kijelölt nyomvonallal érintett fákat minden szükséges engedély birtokában vágták ki, helyettük összesen 18 új fát ültetnek az érintett területen.

Ti mit gondoltok erről?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: