2021. 10. 13., szerda, 14:15

10 mese, amivel a TV Maci kívánt jó éjszakát

Valaki már csak a szóbeszédből ismeri őket, valaki épp csak elkapta a gyerekkorával, valaki pedig ezeken a meséken cseperedett fel. Akárhogy is legyen, a TV Maci esti meséi olyan rajzfilmek, amiket bárki szívesen mutatna meg a gyermekeinek. A TV Maci először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n, melynek bábfiguráját Szabó László iparművész készítette.

Mazsola és Tádé

A Mazsola és Tádé bábfilmsorozat a Mazsola folytatása volt. Egészen 1969-től készítették a részeit, így összesen 23 epizód örvendeztette a gyerekeket. Bálint Ágnes írta, akinek nevéhez olyan alkotások köthetők, mint Az elvarázsolt egérkisasszony, a Magyar Televíziónál pedig ő dolgozta ki a TV Maci karakterét és az Esti mese szignálfilmjét is, emellett pedig több báb- és rajzfilmet, amiről még szó lesz.

Mirr-Murr kandúr kalandjai

A Pannónia Filmstúdió 1972 és 1975 között készítette a bábfilmsorozatot, melyhez rengeteg nagy név tartozik. Halász Judit volt a mesélő, Foky Ottó rendezte és a legendás Csukás István írta. A mesehősök Mirr-Murr és Oriza Triznyák két kóbor macska volt, akiknek kalandos történeteiket ismerhettük meg.

Frakk, a macskák réme

Károly bácsi karaktere nem is lehetett volna magyarosabb, hiszen kackiás bajuszával és ruházatával tökéletesen hozta a szerepet, persze nem maradhatott el Frakk sem, a magyar vizsla. Frakk a jól megszokott kutyákhoz híven ki nem állhatta Irma néni macskáit, Szerénkét és Lukréciát. A papírkivágásos animációból négy évad készült 1972 és 1988 között.

5+1 magyar dokumentumfilm, amit látnod kell

5+1 magyar dokumentumfilm, amit látnod kell

Tökéletes programok laza napokra.

Kukori és Kotkoda

Kukori és Kotkoda, avagy mennyire idegesíti egy lusta férj a feleséget – ez is lehetett volna a cím, ha nem gyerekeknek készül. Bálint Ágnes egyik kolléganője adta az ötletet a rajzfilmhez, aki sokat panaszkodott a férjére, aki nem segített a házimunkában. Összesen 26 epizódot készítettek 1970 és 1972 között Kukoriékról, illetve arról hogy Kukori hogyan kerülje el a munkát.

Mekk Elek, az ezermester

1974-től 13 epizódot készítettek a bábfilmsorozatból, melynek főszereplője Mekk Mester. Mekk Elek egy ezermesternek tartja magát, pedig nem ért semmihez. A sorozat mind a 13 epizódjában valami új mesterségben próbálja ki magát, általában sikertelenül.

Vízipók-Csodapók

Felnőtt fejjel már elég furcsán hangzik, de ki ne akart volna egy olyan buborékot a fenekére, mint amilyen a Vízipóknak volt. 1976 és 1985 között 40 epizódban követhették a gyereket éppen miket fedez fel a Vízipók és barátja a Keresztespók. Na és Vízipók vízalatti Kristálypalotája? Elfogadnánk.

Mézga család

Mekkora szerencse, hogy Paula nem Hufnágel Pistihez ment feleségül, mert akkor miről beszélnénk most. A magyar televíziózás egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozata volt a 60-as, 70-es és 80-as években is, sőt Szlovákiában, Németországban, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és még Kubában is sugározták. Kacifántos története van, hiszen csak négy részt mutattak be belőle, amikor pénzhiány miatt félbeszakították a gyártását, majd egy francia producer fizette ki a költségeket, így készült el az első évad.

A kockásfülű nyúl

Ez is annyira sikeres rajzfilmje volt a Pannónia Filmstúdiónak, hogy közel 90 országban mutatták be. A kockásfülű nyúl különböző konfliktushelyzeteket oldott meg, füleivel pedig repülni is tudott. Ugyan először 1974-ben mutatták be, de annyira sikeres maradt, hogy a 2000-es évek elején DVD-n is kiadták és rengeteg plüssfigurát is készítettek belőle.

Kérem a következőt!

Beszél majd az utókor, kiről?! Ki másról, mint Dr. Bubóról a bagolyról, aki orvosként dolgozik és az erdő lakóit kezeli. A szójátékokra épült humora miatt főleg a felnőttek élvezhették, illetve a karakterek is bizonyos karikatúraként szolgáltak, emellett pedig társadalmi problémákat is kigúnyolt.

Pom Pom meséi

Dargay Attila, Sajdik Ferenc és Csukás István nevei is köthetők a rajzfilmhez. Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismeritek? Pedig Pom Pom mindig elkísérte Picurt az iskolába, eközben pedig felejthetetlen történeteket mesélt például Gombóc Artúrról, a Civakodó Cipőikrekről vagy Festéktüsszentő Hapci Benőről.

Ezek mellett pedig olyan külföldi mesék is szórakoztatták a nézőket, mint a Lolka és Bolka, Rumcájsz kalandjai, a Varázsceruza vagy A kisvakond.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!