2021. 10. 13., Szerda, 09:19

Elindult a zöld busz tesztüzem Veszprémben

Ahogy az ország több városában, úgy Veszprémben is lecserélik a korábbi autóbuszokat jövő tavaszig energiatakarékos és klímabarát járművekre - hangzott el Veszprémben, ahol elektromos buszt állítottak tesztüzembe október végéig.

Steiner Attila kiemelte: a Zöld busz program az egyik legfontosabb eleme a másfél évvel ezelőtt elindított klíma és természetvédelmi akciótervnek. Mint mondta, önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók számára írták ki a pályázatot, amelynek keretében elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez 80 százalékos, az infrastrukturális fejlesztéshez 60 százalékos támogatást vehetnek igénybe.

Több mint 18 milliárd forint értékben nyújtották be igényüket a pályázók, így összesen 123 elektromos busz és 4 trolibusz állhat forgalomba a közeljövőben tíz nagyvárosban, köztük Veszprémben is. Az új buszok üzemeltetése kilométerenként 60 forinttal olcsóbb, mint a hagyományos járművek működtetése. Egyetlen elektromos busz 4724 kilogramm szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a környezetet havonta, ami 70 fa szén-dioxid-megkötő képességével ér fel.

A legtöbb károsanyag a közlekedésből keletkezik, ezért Veszprém saját közösségi közlekedési cégének bluszflottája teljesen megújul 2022-ben, melyet a Zöld Busz Program és a jelentős állami támogatás segítségével további 5, teljesen elektromos busszal is kiegészíthetünk.

Veszprém útjain jövő májustól közlekedik majd öt darab, 12 méteres, alacsony padlós, 80 utas szállítására alkalmas jármű.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: