2021. 11. 04., csütörtök, 11:24

Madárvédelmi kisokos – Mivel és mivel ne etessük a madarakat az őszi/téli időszakban

Télen nem minden madár utazik melegebb éghajlatra, mi pedig szeretünk az itt maradokról gondoskodni némi élelemmel, ám nem mindegy, mivel kedveskedünk nekik!

A Magyarországon maradó és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői emberi segítség nélkül képesek átvészelni a telet, azért nem vonulnak el, illetve azért vándorolnak, kóborolnak hozzánk, mert itt ősszel és télen is megfelelő táplálékot találnak. Ha pedig az időjárási szélsőségek (elsősorban a hólepel) vagy a természetes táplálékbázisok kiürülése miatt ez a helyzet megváltozik, a madarak területet váltanak, gond nélkül tovább repülnek. Ebből következően nem kell etetni a madarakat, viszont ha gyönyörködni szeretnénk bennük, nyugodtan etethetjük őket, de csak úgy, hogy a mi szórakozásunk ne okozzon kárt nekik.

Mikor etethetünk?

A köztudatba beépült, hogyha egyszer elkezdjük őket etetni, akkor nem hagyhatjuk abba, mert ezzel bajba juthatnak a madarak. Szerencsére ez nem ilyen egyszerű, hiszen ha már elkezd fogyni az etetőből az eledel, a madarak egyszerűen máshol keresnek élelmet. Ettől függetlenül az etetési időszak általában az első fagyoktól kezdődik és ezek megszűnéséig tart, tehát november elejétől március végéig gondoskodhatunk az állatokról.

Mivel etethetünk?

A legáltalánosabb téli madáreleség az olajos magvak. Fontos, hogy nem sózott, nem pirított formáját tegyük csak ki. A napraforgó és a köles mellett jó választás a dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió és a pisztácia is, persze ezek jóval drágábbak, mint a napraforgó. Az olajos magvak mellett jó választás még az alma és a bogyós gyümölcsök is. Ezeket bokrok és fák ágcsonkjaira helyezve segíthetünk, illetve a talajon is hagyhatjuk őket, amíg nem esik a hó és nem fedi el az élelmet. Potenciális téli etetőanyag még az állati zsiradék is. Ennek legegyszerűbb módja a megvásárolható cinkegolyó, de adhatunk nekik sertés zsírszalonnát, faggyút vagy akár főzéssel sótlanított étkezési szalonnát is.

Mivel ne etessük őket?

Ez talán még fontosabb kérdés, mint az, hogy mit adjunk nekik. Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt, popcornt. Mindenképp kerüljük a pirított és sózott magvakat, a nyers rizst és más állatok eledelét, mint a száraz kutyaeledel.

Ezek tudatában most már helyesen válogathatjátok meg mivel etessétek a madarakat.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!