2021. 11. 09., Kedd, 11:03

Kisebb eséllyel lesz szívbeteg, aki este 10 és 11 óra között fekszik le aludni

Az Egyesült Királyság Biobank tanulmányában 88 026 ember vett részt, a résztvevők 43 és 79 év közöttiek voltak.

Egy kutatás megállapította, hogyha este 22 és 23 óra között alszunk el, az csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A tanulmány szerint, a 22 és 23 óra közötti elalváshoz képest 12 százalékkal nagyobb kockázata van a szívbetegségek kialakulásának, ha 23 óra és éjfél között hajtjuk álomra a fejünket. A kutatás során még az is kiderült, hogy, aki folyamatosan éjfél után fekszik le aludni, az 25 százalékkal növeli meg a megbetegedések kockázatát. A tanulmány szerzője, Dr. David Plans, az Exeteri Egyetem munkatársa a következőket mondta:

A testnek van egy 24 órás belső órája, amelyet cirkadián ritmusnak neveznek, és amely segít szabályozni a fizikai és mentális működést. Bár tanulmányunkból nem vonhatunk le ok-okozati összefüggésre, az eredmények azt sugallják, hogy a korai vagy késői lefekvés nagyobb valószínűséggel zavarja meg a test órát, ami káros következményekkel járhat a szív- és érrendszeri egészségre nézve.

A kutatás azt is megállapította, hogy a nőknél jóval nagyobb mértékben jelentkezett a késői lefekvés negatív hatása, mint a férfiaknál, azonban ennek okára egyelőre nem találtak magyarázatot.

Ugye, hogy nem is olyan rossz a korai lefekvés.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: