Fontosabb, mint bármikor - A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja van

2021. 11. 25., csütörtök, 12:47

Fontosabb, mint bármikor - A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja van

Csütörtökön van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, ami fontosságát tekintve talán aktuálisabb, mint bármikor. Számos hazai civil szervezet tart ma és a következő napokban figyelemfelhívó akciókat.

1981. november 25 óta tartják meg ezen a napon a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját. A világ minden pontján számtalan, az erőszak rengeteg formáját – legyen szó lelki, szóbeli, testi, szexuális, vagy gazdasági erőszakról – követik el nőkkel szemben, ami pedig Magyarországon sincsen másként. Az Európai Alapjogi Ügynökség adatai szerint minden ötödik nő szenved el fizikai bántalmazást a párkapcsolatában Magyarországon, míg a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület becslései szerint a bántalmazott nők száma 223 ezerre tehető.

 

 

Számos figyelemfelhívó akció és megmozdulás is szerveződik a mai napon, illetve indult el már az elmúlt időszakban is. Az előbb említett NANE az IKEA-val közösen indított egy figyelemfelhívó kampányt „Mindenkinek joga van egy biztonságos otthonhoz” címmel, amelynek keretein belül a családon belüli, és a nők ellen elkövetett erőszakra hívják fel a figyelmet.

A mai nap kezdődik a 16 Akciónap, amely egészen december 10-ig, az Emberi Jogok napjáig tart. Ez idő alatt számos olyan rendezvényt tartanak, amelyek felhívják a figyelmet a különböző társadalmi különbségekre. A 16 Akciónap nyitóeseménye a Néma Tanúk megemlékezés (idén is online kerül megrendezésre), ahol is az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során / párkapcsolati erőszakkal összefüggésben megölt nőkre és gyerekekre emlékeznek meg, gyújtanak közösen értük egy gyertyát, és állnak ki az áldozatok mellett.

Fontos, hogy van segítség! Az alábbi számon kérhetsz segítséget:

  • Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az alábbi telefonszámon 06 80 205 520. Segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak.
  • NANE: Az egyesület által működtetett segélyvonal az következő telefonszámon érhető el: 06 80 505 101. Anonim módon, ingyenesen hívható hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között. Bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint a nekik segíteni vágyóknak segítenek.
  • Patent Egyesület: Kifejezetten jogi természetű kérdésekről a családon belüli erőszakkal, párkapcsolati erőszakkal, vagy a nők- és gyerekek elleni erőszak egyéb formáival kapcsolatban lehet keresni a Patent Egyesületet az alábbi számon szerdánként 16 és 18 óra, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között: 06 70 220 2505.

 

A nők ellen elkövetett bántalmazások mindannyiunkra tartoznak! Közös felelősségünk, hogy tegyünk ellenük.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!