2021. 11. 25., csütörtök, 12:42

Rejtett vízszennyeződések megfigyelésére alkalmas eszközt fejlesztettek ki veszprémi kutatók

Rejtett vízszennyeződések megfigyelésére alkalmas eszközt fejlesztettek ki veszprémi kutatók több mint 605 millió forint EU-támogatásból.

A medermonitor-rendszer a felszíni vizeknél használható - közölte Cserfalvi Tamás. A nyáron befejezett fejlesztés révén az eddig nem vizsgálható, de súlyos következményekkel járó vízszennyeződések is kimutathatók. A rendszer a mederfenékre telepített hordalékmintázó egységből, a parton lévő mintafogadó és vizsgáló berendezésből és a működést felügyelő távoli központi vezérlőből áll.

Az újszerű felszívási módszert alkalmazó eszköz hiánypótló a hordalék mintavételezésben, hiszen általa a kisméretű, mozgó részecskék könnyebben kinyerhetővé válnak.

 

Megvolt a nagytakarítás - A Pannon Egyetem tisztította meg a Gulya-dombot

Megvolt a nagytakarítás - A Pannon Egyetem tisztította meg a Gulya-dombot

A TeSzedd! – Önkéntesen a Tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban takarítanak az önkéntesek.

Részben ennek is köszönhetően keresett a nemzetközi piacon az automata berendezés és a kézi, hordozható változat. A berendezés megvalósításában az Aqua-Terra Lab Kft. mellett részt vett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja, a veszprémi Pannon Egyetem Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriuma, a távfelügyeleti funkciókat kidolgozó AperTech Kft. és az analitikai méréstechnika kutatását a Wigner FK-val közösen végző VRIC Nonprofit Kft. is.

 

Nem semmi.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!