2021. 12. 02., Csütörtök, 13:13

A Jókai utca is új életre kel - Ilyen lesz a felújított Ruttner-ház

Hostel, kávézó és a börtönmúzeum fogadóközpontja: új funkciókkal éled fel Veszprém egykori kereskedelmi fő utcáján a város egy újabb értékes történelmi épülete. A hányatott sorsú, de országos védettségű műemlék Ruttner-ház – az egykor sikeres vas- és fűszerkereskedés – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kezdetére újul meg. A Jókai utca egyik legpatinásabb épületének csaknem 1.3 milliárd forintos felújítását követi majd a Börtönmúzeum átalakítása, és az utca megújítása is.

Megkezdődik a  Jókai Mór utca 8-as szám alatti egykori Ruttner-ház megmentése és átépítése. A közvetlenül a Vár és a volt börtön alatt álló U alakú ház több generáción keresztül volt a vagyonos Ruttner kereskedőcsalád otthona, amely 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll, de felújítása késett. Idén januárban háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék. Az együttműködési megállapodás a Veszprémi várbörtön múzeum fejlesztését, a volt Ruttner-ház rekonstrukcióját, valamint a Várkert felújítását támogatja.

Az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően egy újabb, évek óta elhanyagolt, és leromlott állapotú épületet újíthatunk fel és tölthetünk meg újra élettel, új funkciókkal. Minden veszprémi számára öröm, hogy újjászületik a Ruttner-ház műemlék épülete, mely egykor szebb napok élt meg, a Jókai utca pedig így újra régi fényében ragyoghat - mondta el Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.

Porga Gyula hozzátette: „A megújítással azt a célkitűzésünket is szolgáljuk, hogy valami újat hozzátegyünk a városhoz és építsük tovább elődeink hagyatékát.”

A kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertese egy veszprémi cég, a Kuti és Fia Kft. lett, akik a tervek szerint 2022 végére, 2023 elejére készülnek el az épület megújításával.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: