2021. 12. 09., Csütörtök, 18:04

Az ünnepek alatt se egyenek csokit a kutyák – Mutatjuk mekkora mennyiség mérgező számukra

Bár ritkán halálos, a csokoládé lenyelése súlyos betegségekhez vezethet.

A csokoládé mérgező a kutyusok számára mert tartalmaz egy teobromin nevű vegyszert, valamint koffeint, a teobromin a fő toxin a csokoládéban, és nagyon hasonlít a koffeinhez. Mindkét vegyszert gyógyászatilag vízhajtóként, szívserkentőként, értágítóként és simaizom-relaxánsként használják, a kutyák nem tudják úgy megemészteni a teobromint és a koffeint, mint az emberek, ezért érzékenyebbek ezek hatásaira. 

A mérgező teobromin mennyisége a csokoládé típusától függően változik. Minél sötétebb és keserűbb a csokoládé, annál veszélyesebb a kutyákra, a sütőcsokoládé és az ínyenc étcsokoládé erősen koncentrált, így nagy mennyiségű teobromint tartalmaz, ez a táblázat viszont segít nekünk, hogy tudjuk milyen testsúlyú kutyáknak milyen mennyiség lehet veszélyes:

De mi van akkor, ha nem is vettük észre, hogy elcsente a csokoládét a kutyus és megette? Van olyan tünetek, amik felhívhatják erre a figyelmet, ilyenek például a hányás, hasmenés, fokozott szomjúság, zihálás vagy nyugtalanság, túlzott vizelés és szapora szívverés. Súlyos esetekben a tünetek közé tartozhat izomremegés, görcsrohamok és szívelégtelenség. Az olyan szövődmények, mint a hányás következtében kialakuló aspirációs tüdőgyulladás, ronthatják a csokoládémérgezés prognózisát.

Ha mégis azt tapasztalod, hogy a kutyád csokoládét evett, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: