2022. 01. 24., Hétfő, 10:24

Elstarolt a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál – Ezeket nézhetitek meg Veszprémben

Nyolcadik alkalommal rendezik meg az eseményt.

Senkit ne ijesszen el a dokumentumfilm kifejezés, nem a századik oroszlánosról van szó. Az idei BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) témája a Bátor FilmekBudapesten kívül még Székesfehérváron, Debrecenben, Győrben és Veszprémben is vetítenek jónéhány filmet egészen január 27-től 30-ig. a Cinema City mozikban. A fesztivál házigazdája Veszprémben a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara, akik a vetítések után beszélgetésekkel készülnek a nézők számára.

Veszprémi srác segített sikerre vinni Deák Kristóf új filmjét, Az Unokát

Veszprémi srác segített sikerre vinni Deák Kristóf új filmjét, Az Unokát

A filmhez közönségtalálkozó is társul a Balaton Plázában, ahol az alkotókkal és színészekkel találkozhattok.

Menekülés (Flee)

Veszprémben az egyik legizgalmasabb filmmel indul a „mini” fesztivál: a dán Menekülés (Flee) című animációs dokumentumfilm 2021. decemberében elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilm, valamint a legjobb európai animációs játékfilm díját. Ugyanezt a filmet nevezi Dánia Oscar-díjra is. Továbbá a Flee-t a szakmailag legelismertebb fesztiválok egyike, a Sight and Sound az év 19. legjobb filmjének választotta meg. Emellett Golden Globe-díjra jelölték az animációs filmek mezőnyében a veszprémi fesztivál-indító, Flee című alkotást, amelyet január 27-én (csütörtök) 18:00-tól láthat a közönség. A vetítés végén a helyszínen Szabó Eszter beszélget Varga Richárddal, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális menedzserével és Dr. Tóth Benedek egyetemi docenssel a filmről.

A Vörös falak foglyai (Inside the Red Brick Wall)

Január 28-án (péntek) 18:00-kor A film kapcsán Szabó Eszter Csillag Zsolttal, a Pannon Egyetem kancellárjával és Dr. habil. Kalmár Zoltán egyetemi docenssel beszélget majd.

Tehén (Cow)

Több kritikus szerint az év legdepresszívebb filmje lehet a Tehén. A cannes-i filmfesztiválon bemutatott filmről Csrepka Máté Mészáros Lászlóval, az Escalate együttes frontemberével és Laczkó Boglárkával, a veszprémi Feltöltő Pont vezetőjével folytat majd beszélgetést. A film január 29-én 16:00-kor kerül vetítésre.

5+1 magyar dokumentumfilm, amit látnod kell

5+1 magyar dokumentumfilm, amit látnod kell

Tökéletes programok laza napokra.

A Mádám Anny (Anny)

A közönség január 29-én (szombat) 18:30- kor tekintheti meg, utána Szabó Eszter ezúttal Dr. habil. András Ferencet, a Pannon Egyetem MFTK Társadalomtudományi Intézetének igazgatóját és Dr. Szabó F. Andrea egyetemi docenst, a Tanárképző Központ főigazgatóját kérdezi majd a látottakról.

Gólya, bácsi, gólya (The Storkman)

Január 30-án 16:00-kor kerül vetítésre a Cinema Cityben, a vetítés után Csrepka Máté Kilián Lászlóval, a veszprémi Művészetek Háza igazgatóhelyettesével beszélget a filmről.

Magas mérce (Raise the Bar)

A Magas mérce (Raise the Bar) című dokumentumfilm január 30-án (vasárnap) 18:30-tól lesz látható, a filmről Csrepka Máté Szokolikné Kalmár Juditot, a Pannon Egyetem sportegyesületének, a VESC női röplabdacsapatának vezetőedzőjét kérdezi majd.

A filmfesztivál díjairól olyan rangos, nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből és alkotóból álló zsűri dönt majd, mint Alföldi Róbert, Csákányi Eszter, Vranik Roland, és még sokan mások.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: