2022. 02. 18., Péntek, 09:46

A világ legboldogabb országaiban a boldogság miatt nem jó élni

Egy ország boldogságszintjének mérése ki nem mondott nemzetközi sportággá nőtte ki magát. Az emberek érdeklődően és kissé féltékenyen néznek olyan nemzetekre, mint például Dánia, amelyek folyamatosan dobogón helyezkednek el a rangsorban, ám mégis van a boldogságnak sötét oldala.

Mivel Dánia mindig az élen szerepel a boldogsági rangsorban, elterjedt a dán hygge életmód, amely mások számára azt jelenti, hogy az életmód gyakorlásával talán olyan boldogok lehetnek, mint a dánok. Viszont mi történik akkor, ha küzdünk a boldogságért – ezt vizsgálta meg a Scientific Reports-ban megjelent új kutatás is.

A kutatók azt találták, hogy azokban az országokban, ahol állítólag a legboldogabbak az emberek, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak rossz közérzetet a társadalmi nyomás miatt, hogy boldogok legyenek.

És azt tudtátok, hogy Veszprém megyében a legjobb élni? -  Elkészült az ország boldogságtérképe

Hasonló tanulmányra már volt példa Ausztráliában és az Egyesül Államokban, a kutatók azonban kíváncsiak voltak nemzetközi eredményekre is. A kutatáshoz 40 országból összesen 7443 ember kérdeztek meg. Érthető módon a kutatás azt is bizonyította, hogy a kialakuló nyomás miatt, vagyis a szomorúság elkerülése miatt ezek az emberek nagyobb eséllyel tapasztalnak depressziót. 2021-ben Finnország nyerte a boldogságversenyt, majd követte a rangsorban Dánia, Svájc, Izland, Hollandia, Norvégia és Svédország.

Magyarország az 52. helyet érte el a rangsorban.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: