2022. 03. 04., Péntek, 11:30

Így nézheted meg, hogy visszaéltek-e a pártok az adataiddal az ajánlásgyűjtés során

Lezárult az ajánlásgyűjtés időszak, de mint 4 éve, úgy most is egyre több hír jön arról, hogy bizonyos pártok visszaéltek a választópolgárok adataival. Most megmutatjuk, hogy tudjátok könnyedén ellenőrizni ezt.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, Veszprém megye 01-es választókerületében 8 próbálkozóból összesen 5 jelölt tudta összegyűjteni a szükséges 500 darab érvényes aláírást, - Csonka Balázs (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd), Ovádi Péter (Fidesz-KDNP), Vértesi Benjámin (MKKP), Kovacsics Zsolt (Mi Hazánk), Simor István (MeMo) – így ők lesznek rajta a szavazólapon április 3-án.

Öt jelölt lesz végül április 3-án a szavazólapokon

Öt jelölt lesz végül április 3-án a szavazólapokon

Lezárult az ajánlásgyűjtés időszaka, Veszprém megye 01. számú választókerületében pedig végül csak öt jelöltnek sikerült összegyűjtenie a megfelelő mennyiségű aláírást.

A korábbi években azonba rendszeresen derültek ki olyan csalások, amelyek során egy jelölt ajánlóívén olyan személyek adatai és aláírásai is szerepeltek, akik valójában soha nem is írtak alá az adott párt jelöltjének. Mivel a választási rendszerünk megengedi, hogy egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, a másolás nem mindig feltűnő, mégis törvénytelen, az ajánlásmásolás- vagy hamisítás személyes adattal való visszaélésnek és a választás rendje elleni bűncselekménynek számít.

Mindezek okán idén egy újítással is találkozhatunk, online lekérhetjük, hogy kinek írtunk alá, így megbizonyosodhatunk arról, hogy visszaélt-e valamelyik párt jelöltje az adatainkkal. Mivel korábban számos kamupárt élt ezzel a csalási formával, így érdemes ezt mindenkinek lecsekkolni. Mindezt a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a „Kit ajánlottam?” menüpont alatt tudjuk megtenni, miután azonosítottuk magunkat az ügyfélkapunk keresztül.

De mit lehet tenni akkor, ha kiderül, hogy visszaélt valamelyik párt az adatainkkal?

Erre a kérdésre tökéletes választ nyújt a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), akik oldalukon azt írják, hogy amennyiben nem csak azoknak a jelölteknek az ajánlóívein szerepelnek az adataink, akiknek mi személyesen aláírtuk az ajánlóíveit, feljelentést tehetünk bármelyik rendőrkapitányságon. Azonban felhívják a figyelmet arra, hogy mindenképpen ismeretlen tettes ellen tegyünk feljelentést, személyes adattal visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt is. Emellett pedig azt kérik, hogy ha feljelentést teszünk, azt jelezzük a TASZ-nak is a valasztas@tasz.hu e-mail címen, az e-mail tárgyába pedig írjuk: “Ajánlóívek, személyes adattal visszaélés”. Fontos, hogy tudják, hányan tettek feljelentést, és ezek végül milyen eredménnyel zárultak. Mint írják, ezeken túl kifogással fordulhatunk a választási bizottsághoz is, ahol is leírjuk, hogy az ajánlásunkkal visszaéltek, ami sérti a választási eljárás több alapelvét és tételes szabályait, ezért állapítsák meg a jogsértést.

Sajnos Veszprémben is történt már visszaélés. Hozzánk is eljutott a hír, amit egy veszprémi lakos tette közzé a közösségi médiában, hogy miután lekérte az NVI oldaláról az információkat, akkor szembesült vele, hogy két párt jelöltje is - Lőrinc József (Normális Élet Pártja) és Simor István (Megoldás Mozgalom) – visszaélt az adataival. Mint írta, megtette a szükséges lépéseket és bejelentést tett a helyi választási irodánál, valamint feljelentést tett a rendőrségen is.

Ti már ellenőriztétek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: