2022. 03. 04., Péntek, 12:59

Mutatjuk milyen lesz az országos listás szavazólap - Spoiler: kisebb, mint 4 éve

A tegnapi napon jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az országos pártlisták szavazólapját. Végül összesen 6 párt vagy pártszövetség listája lesz rajta.

Míg 2018-ban 23 országos lista közül választhattak a szavazók, addig most csak 6 pártnak vagy pártszövetségnek a listája fog a szavazólapon szerepelni április harmadikán. Ennek legfőbb oka, hogy módosultak a választási szabályok. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény módosítása szerint pártlistát az a párt, vagy pártszövetség állíthat, amely – legalább tizennégy megyében és a fővárosban – legalább hetvenegy egyéni választókerületben önállóan jelöltet tudott állítani. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi 27 helyett már 71 egyéni jelölt volt szükséges ahhoz, hogy országos lista állítson egy párt.

Öt jelölt lesz végül április 3-án a szavazólapokon

Öt jelölt lesz végül április 3-án a szavazólapokon

Lezárult az ajánlásgyűjtés időszaka, Veszprém megye 01. számú választókerületében pedig végül csak öt jelöltnek sikerült összegyűjtenie a megfelelő mennyiségű aláírást.

Ezt pedig összesen csak 6 pártnak sikerült megugrania. És már az is megvan, hogy milyen sorrendben fognak szerepelni ezek a pártlisták a szavazólapon:

  1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
  2. Normális Élet Pártja
  3. Magyar Kétfarkú Kutyapárt
  4. Megoldás Mozgalom
  5. Mi Hazánk
  6. Fidesz-KDNP

Az NVB a szavazólap méretet is meghatározta, az országos lista tekintetében majd egy kb. 20x42 centiméteres lapon kell ikszelnünk. Ez egy kicsit barátibb, mint a négy évvel ezelőtti A3-as méretű szavazólap, ahol az ember szeme elfáradt, mire megtalálta azt, akire be akarta húzni a szavazatot.

Április 3-án aztán tessék elmenni szavazni!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: