2022. 03. 21., Hétfő, 15:50

Nem leszel otthon, vagy külföldön tartózkodsz a választás napján? Erre a dátumra figyelj, hogy szavazhass!

Április 3-án sorsdöntő választások elé nézünk, ezt már minden bizonnyal mindenki tudja. Ha azonban a szavazás napján nem leszel otthon, sőt esetleg külföldön leszel, akkor érdemes észben tartani, hogy március 25-ig tudod kérvényezni az átjelentkezésedet, vagy a külképviseleti névjegyzékbe való regisztrációdat.

Még pár napig – egészen pontosan március 25-ig – lehet a választás napjára átjelentkezni, vagy külföldi szavazásra regisztrálni. Normál eljárás szerint mindenki ott tud majd szavazni április 3-án, ahol az NVI-től kapott tájékoztató levélben írtak, ez azonban nem jelenti azt, hogy ha aznap nem leszel otthon, netán külföldön leszel, akkor elesnél a szavazás lehetőségétől.

Öt jelölt lesz végül április 3-án a szavazólapokon

Öt jelölt lesz végül április 3-án a szavazólapokon

Lezárult az ajánlásgyűjtés időszaka, Veszprém megye 01. számú választókerületében pedig végül csak öt jelöltnek sikerült összegyűjtenie a megfelelő mennyiségű aláírást.

Ha a választások napján nem leszel otthon, vagy a szavazóköröd közelében, akkor átjelentkezhetsz egy másik szavazókörbe, ahol leadhatod a szavazatodat. Ehhez semmi mást nem kell tenned, mint március 25-ig ki be kell nyújtanod egy kérelmet, amelyben megadod, hogy melyik településen szeretnél szavazni április 3-án. A kérelmet benyújthatod online vagy papír alapon is, erről bővebben itt olvashatsz. Fontos tudni, hogy attól még, hogy nem a saját településeden szavazol, ugyan úgy a lakóhelyed szerinti egyéni választókerületi jelöltekre fogod tudni leadni a voksodat.

Március 25. érvényes akkor is, ha a választások napján külföldön tartózkodsz, de szeretnél szavazni, ebben az esetben külképviseleteken tudod leadni a szavazatod. Ehhez kérelmezned kell, hogy vegyenek fel a külképviseleti névjegyzékbe, a kérelmet pedig be lehet nyújtani online vagy papír alapon is, erről is bővebb tájékoztatást ad az NVI oldala. Jó ha tudod, hogy a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező választópolgárok külföldön kizárólag személyesen adhatják le szavazatukat Magyarország külképviseletein.

A Társaság a Szabadságjogokért egy tökéletes összefoglalót is készített ezek kapcsán, amelyben részletesen megválaszolnak minden felmerülő kérdést, mind az átjelentkezés kapcsán, mind a külföldön való szavazás kapcsán. A TASZ többek között olyan kérdéseket is megválaszol, mint hogy mire figyeljek a szavazásnál, ha átjelentkeztem, mikor kérhetem, hogy máshol szavazzak, mikor kell kérelmeznem a külképviseleti névjegyzékbe való felvételemet, vagy hogy mire kell figyelnem a kérelem kitöltésekor.

Ne maradj le a választásról!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: