2022. 04. 05., Kedd, 12:01

Jelek, amelyekből azonnal tudhatod, ha valaki hazudik

Minden ember tud hazudni sőt, több tanulmány szerint is naponta legalább kétszer hazudik egy átlagos ember. Jó hír viszont, hogy a szakértők szerint vannak olyan dolgok, amelyek alapján észlelhetjük a hazugságokat.

Leginkább a testbeszéd árulkodik, vagyis a mozgásaink, arckifejezésünk, de elárulhat minket a hangtónusunk és a beszédünk tartalma is. Odafigyelhetünk a kezekre például, hiszen a szakértők szerint a hazugok hajlamosak a beszédünk után gesztikulálni a kezükkel, nem pedig a beszélgetés előtt vagy közben. Továbbá a száj elé is szokták emelni kezüket, akik hazudnak, kissé eltakarják azt vagy sokszor emelik az arcuk elé kezüket.

12 hazugság, amiket mindenki hallott gyerekként

12 hazugság, amiket mindenki hallott gyerekként

Emlékeztek milyen füllentéseket mondtak szüleink, amikor még gyerekek voltunk? Volt, ami a jó viselkedésre, valami az evésre szolgált. Mi naivan mindent elhittünk, felét mostanra pedig már el is felejtettük, de mi most igyekeztünk a leggyakoribbakat összeszedni.

A test előre-hátra hintázása, a fej oldalra billentése vagy a láb mozgatása is a megtévesztés jele lehet. Ezekkel együtt járhat a vakarózás és az izzadás is, hiszen hazugság alkalmával az emberek idegesebbek lesznek, ennek hatására pedig az idegrendszeri ingadozások arra késztethetik az embereket, hogy vakarózzanak és bizsergést érezzenek a testükben. A nyak megérintése, fogdosása is erre utalhat.

Ha valaki hazudik, akkor elveti a szemkontaktust és éppen abban a pillanatban egy kicsit félretekinthet, amikor elhangzik a fals információ, azonban eközben végig arra néznek, akinek kamuznak. Az ajkak visszahúzása, hirtelen rándulása, rágása is erősíti a valótlanság állítását, amikor azonban valaki inkább összehúzza a száját, az annak a jele is lehet, hogy az illető nem akar a témáról beszélni, ez egy ösztönös reflex.

Ezzel többet nem érvelhetünk – Kamu az 5 másodperces szabály

Ezzel többet nem érvelhetünk – Kamu az 5 másodperces szabály

Valahogy az egész világon elterjedt a feltételezés miszerint, ha leesik az étel a földre van még 5 másodpercünk felvenni és elfogyasztani azt, mert addig nem tapadnak rá a bacilusok. Mi ezt valamiért elfogadtuk, minta tény lenne, azonban úgy tűnik hiábavaló volt.

Miért kiabálsz, félsz? Nem véletlenül kérdezzünk ezt, ugyanis a hirtelen hangerő-változás vagy a hang felemelése is utalhat a hazugságra. Amikor az emberek idegesek, a hangszálak izmai megfeszülhetnek (ösztönös válasz a stresszre), aminek következtében a hang nagyon magas hangzású lesz. A torok megköszörülés, a megfeszült izmok okozta kellemetlen érzések kezelésének eszköze, ez sok esetben hazugságot jelenthet.

Beszédünk is árulkodhat, ha valaki túlzottan megpróbál kifejezésekkel ráerősíteni arra, hogy higgyünk neki: megmondom őszintén, igazából, ha őszinte akarok lenni veled és hasonló kifejezések. A túlzott ő-zés is a megtévesztés gyakori mutatója.

Te miből jössz rá, ha valaki hazudik neked?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: