2022. 04. 14., Csütörtök, 12:09

Így fest majd a Jutasi lakótelep futóköre!

Folytatódik a Jutasi lakótelepen az ott élők bevonással tervezett futókör előkészítése. A tervek már készen vannak, a napokon belül kiírásra kerülő feltételes közbeszerzés eredményei pedig meghatározzák, hogy a tervezett futókör mikortól szolgálhatja a városrész lakóit.

2021. májusában a VEB2023 EKF csapata elindított egy programot, amelynek keretében megkérdezték a lakótelepen élőket, hogy szerintük milyen infrastrukturális fejlesztésekre lenne szükség. A városrész mérete miatt a résztvevők kiválasztották azokat a területeket, amelyeket leginkább szeretnének megújítani, és keresték annak lehetőségét, hogyan lehet a meglévő adottságokat kihasználva a kiválasztott területeket összekötni, az ottani szabadidőt szolgáló vagy szórakozást lehetővé tevő szigetszerű helyeket hálózatba kötni.

A terv legfontosabb eleme pont ezt az összekapcsolást szolgálja: egy, a teljes lakótelep területén megvalósuló, önmagába záródó futópálya létrehozása, amely a lakótelep belső közlekedésében egy új, eddig hiányzó infrastrukturális elem szerepét is betölti. Kiterjedése miatt, az egész városrészt érintő beavatkozásról van szó, és elsődleges funkciója az ott lakók és mindennapi használók életminőségének javítása.

A tervezett 3256 méter hosszúságú, elsődlegesen süllyesztett szegélyekkel határolt, rekortán burkolatú futókör, egy 1,50 méter szélességű „nagykörből”, és két 1 méter szélességű kisebb betétkörből, úgynevezett „iskolakörből” áll majd. A futókör nyomvonala több helyen érint meglévő út és járdafelületeket, itt a rekortán burkolat helyett felfestésekkel jelzik majd a nyomvonalat, a tönkrement járdafelületek pedig felújításra kerülnek.

A nagykör nyomvonalán pihenő helyeket is alakítanának ki előregyártott, ponthegesztett acél rács és vázszerkezettel rendelkező lugasokat, ahol növények biztosítanák az árnyékot, emellett pedig a közvilágítás fejlesztése is elsődleges. A futókör közvetlen környezetében található szelektív/kommunális hulladékgyűjtő szigetek három oldalról zárt, egy oldalról és felülről nyitott, rácsos szerkezetű kukatárolókban kapnának helyet. A rácsos szerkezet növények felfuttatására is alkalmas, így takarásba kerülnek a hulladéktárolók, melyek esztétikusabb látványt nyújtanak majd. 

A kukatárolók inspirációja a tervezők számára a modern lakótelepek geometrikus mintái és köztéri alkotásai, valamint a jellemző könnyed acél struktúrák és moduláris megoldások voltak.

Futásra fel!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: