2022. 05. 12., Csütörtök, 13:05

3 nap szabi – Spanyolországban bevezetik a menstruációs szabadságot

A Cadena Ser rádióállomás által nyilvánosságra hozott reformtervezet szerint Spanyolország lesz az első nyugati ország, amely felkínálja a menstruációs szabadságjogát, amelynek értelmében a nők menstruációs szabadságot kapnak.

A súlyos menstruációs fájdalomtól szenvedő nők havonta legfeljebb három nap szabadságot vehetnek ki a munkájukból a spanyol kormány által jövő héten jóváhagyandó reformterv értelmében. Jelenleg csak néhány ázsiai ország, köztük Japán, Dél-Korea és Indonézia, valamint Zambia ad menstruációs szabadságot.

A Spanyol Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság szerint a menstruáló nők nagyjából egyharmada szenved súlyos fájdalmaktól, azonban, ha a menstruáció előtti fájdalmakat is vesszük, akkor ez az arány sokkal magasabb lehet – az ilyen tünetek közé tartozik az akut hasi fájdalom, a fejfájás, a hasmenés és a láz is.

A törvényjavaslatot jövő kedden fogadják el olyan menstruációval kapcsolatos intézkedésekkel, mint az, hogy az iskoláknak betéteket kell biztosítaniuk a rászoruló lányok számára, betétet és tampont kell ingyenes elérhetővé tenni a rosszabb társadalmi körülmények között élő nőknek, illetve áfát sem számítanak fel többé ezekre a termékekre.

Ugyanebben a reformcsomagban a spanyol baloldali kormány azt tervezi, hogy szélesebb körben elérhetővé teszi az abortuszt azáltal, hogy megszünteti a 16 és 17 évesek szülői engedélyére vonatkozó követelményt, és garantálja az állami kórházakban történő abortuszt.

Csodálatos!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: