2022. 08. 08., Hétfő, 09:51

85 millió éves darázsfajokat fedeztek fel magyar kutatók Veszprém megyében

Három eddig ismeretlen darázsfajt rejtett az ajkai borostyán.

Az ELTE és az MTM kutatói három, a tudomány számára teljesen új, 85 millió éves darázsfajt fedeztek Ajka közelében. Az évmilliókkal ezelőtt kihalt ősdarázs-fajokat ezidáig egy különleges, ajkaitnak nevezett borostyán őrizte. A kutatók az újonnan felfedezett darázsfajoknak különleges neveket adtak: az egyik a 30Y zenekar után, a másik az egyik felfedező nagyapja után, valamint a harmadik Soós Miklós geológus után kapta a nevét.  
 

  • Az Ajkanesia harmincipsziloni nevét Ajka városa és a 30Y zenekar kölcsönözte. A mai napig aktív zenekar több tagja, köztük a zenekar énekese, Beck Zoltán is Ajkán töltötte gyermekkora egy részét. Ajka városa a zenekar több dalának szövegében is megjelenik.
  • Az Amissidigitus belai nevének jelentése „Béla elveszett lábujja”. Szabó Márton apai nagyapja, Szabó Béla, aki maga is dolgozott az ajkai szénbányákban, egy szerencsés kimenetelűnek mondható bányászbaleset során elvesztette egyik lábujját. A kis darázs ennek állít emléket.
  • A Spathiopteryx soosi Soós Miklós geológus nevét viseli, aki hosszú ideje a magyar dinoszaurusz- és borostyánkő-kutatás lelkes támogatója.

Hazánk területéről a borostyánkövek, vagyis a megkövesedett növényi gyanták több típusa is ismert. Minden hazai borostyán közül a Veszprém megyei Ajka mellett, a helyi szénbányászat nyomán előkerült, ajkaitnak nevezett borostyán a legkülönlegesebb. Az ajkait az egyetlen olyan magyar borostyánkincs, melyben nagy mennyiségű, ún. zárvány ismert. A zárványok olyan kisebb-nagyobb objektumok, melyek akkor kerülnek a gyantába, mikor az még friss, mézszerű és ragacsos. Ezek leggyakrabban növényi és állati részek, utóbbiakra az ízeltlábúak zárványai a legismertebb példák.

A három kis darázs nem csak azért különleges, mert mindegyikük a tudomány számára új fajokat képvisel. Fontos tudni, hogyezek a darazsak az első fosszilis darázsfajok Magyarország területéről.

A teljes tanulmény ITT olvasható.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: