2023. 01. 04., Szerda, 09:24

Elkészült Magyarország boldogságtérképe - Már nem Veszprémben a legjobb élni

Idén is elkészült Magyarország boldogságtérképe, amelyen tavaly még Veszprém vitte a prímet. 

De mi a boldogság kulcsa? Mert bizony a boldogság ha szubjektív, ha nem, akkor is van rá recept:

Tanulj, ameddig csak lehet, lehetőleg menetelj egészen a PhD fokozatig, költözz Vas megyébe, legyél vállalkozó vagy menj GYES-re.

És azt tudtátok, hogy Veszprém megyében a legjobb élni? -  Elkészült az ország boldogságtérképe

A Pénzcentrum által készített nagy Boldogságteszt szerint ugyanis azok a legboldogabbak 2022 legvégén Magyarországon, akik ezen lista minden egyes pontjának megfelelnek. A pénzcentrum kérdéseire 1-től 10-ig terjedő skálán lehetett válaszolni, hogy mennyire vagy boldog, ebből jött ki végül az ország friss boldogságtérképe:

E szerint hazánk legelégedettebb emberei Vas megyében élnek (5,6 pont), míg és Győr-Moson-Sopron, Pest megye és a főváros csak hajszállal marad el, itt az átlagérték 5,5 pont. A legboldogtalanabb emberek pedig Nógrád, Borsod-Abaúj és Bács-Kiskun megyében élnek. Tavaly a legboldogabb megye átlagosan 6,81 ponttal (ez idén már csak 5,4) Veszprém volt, amit Pest és Vas követett - ebből pedig jól látszik, hogy elég drasztikus a változás. 

A kutatásból az is kiderült, hogy többségben vannak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de vállalkozó és közalkalmazottak is kitöltötték nagyjából 10-10 százalékos arányban. Ami a családi állapotot illeti, a kitöltők közel közel fele házas, 19,9 százalékuk kapcsolatban él, 15,4 százalékuk egyedülálló. Válaszadóink többségének, 36 százalékuknak kettő gyermeke van, 24 százalékuknak 1, a nagycsaládosok aránya kb. 17 százalék, 23 százalékuknak nincs gyermeke.

Életkor szerint a 25 év alattiak a legboldogabbak és a 64 év felettiek a legboldogtalanabbak. Foglalkozások szerint a közmunkások és a munkanélküliek a legboldogtalanabbak és a vállalkozók, valamint a GYES-es szülők a legboldogabbak. Iskolázottság szerint pedig az látszik, hogy a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők a legboldogtalanabbak, az iskolában töltött évek pedig egyenes arányban nőnek a boldogsággal. 

A teljes kutatást pedig ITT nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: