2023. 01. 18., Szerda, 09:25

Siófokra jöhet a Tesla

Ha minden így marad, Siófokon épülhet meg a Tesla következő supercharger töltője — ezt mutatja az amerikai járműóriás honlapja.

A Supercharger a Tesla gyorstöltő technológiája, amit az elektromos autóihoz épít ki. A hálózat még 2012. szeptember 24-én indult el, tavaly decemberben már több mint 40 ezer töltő üzemelt kis híján 4500 állomáson. Észak-Amerikában 1772, az ázsiai/csendes-óceáni térségben 1801, Európában pedig 897 állomást építettek ki. Magyarországon eddig nyolc épült.

A Tesla negyedévente ír ki szavazást arról, hogy hol hozza létre a következő Supercharger töltőhelyét a világon. A három hónapon át zajló voksolást legutóbb 2022 végén a kaliforniai Big Bear Lake nyerte.

Az aktuális szavazáson most pedig Magyarország és Siófok vezet Omán (Muscat) és Florida (Key West) előtt.

A magyar Tesla-misszió

Ha valóban Magyarország nyeri el az új Supercharger-kvótát, az nem kis dolog, ugyanakkor ennél sokkal többről is szó volt korábban. Néhány éve Magyarország is rajta volt azon a listán, amely alapján Elon Musk cége a soron következő gyárépítését mérlegelte. Akkor végül Németország lett a befutó, de a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) világossá tette, hogy a magyar Tesla-misszó nincs lezárva. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: