2023. 02. 13., Hétfő, 06:55

Újabb pofon a közoktatásnak? Itt a kormány béremelési terve

Ismertették a pedagógusok jövőbeli béremelésével kapcsolatos terveket.

Maruzsa Zoltán államtitkár, a kormány képviselőjeként, a január 26-ai sztrájbizottsági tárgyaláson ismertette a pedagógusok jövőbeli béremelésével és a munkaviszonyuk megváltoztatásával kapcsolatos terveit. A koncepción kívül, a valós tartalomról, az oktatásirányítás sem előtte, sem azóta semmiféle társadalmi vagy szakmai egyeztetést nem folytatott. A tervezett béremelésről pedig még előzetes tervet sem közölt.

Beszélni kell róla! Fórumot tartanak Veszprémben az oktatásért

Beszélni kell róla! Fórumot tartanak Veszprémben az oktatásért

A szervezők elsődleges az célja érdemi párbeszéd megteremtése a döntéshozókkal az óvodai nevelést, a gyógypedagógiai fejlesztést, a közoktatást és a szakképzést érintő témákról.

A kormány tervei szerint olyan szubjektív szempontok alapján történne a pedagógusok és az intézményvezetők osztályozása - ezen keresztül a bérezése -, amelyben elsődleges a hatalomnak történő megfelelés. Többek között az határozná meg az oktatásban dolgozók fizetését, hogy mit posztolnak a közösségi médiában, vagy hogy mennyit késnek a tanulók az órákról. A terv megvalósulása komoly feszültséget gerjesztene a tantestületeken belül, még többen hagynák el a pedagóguspályát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete  ezért levélben fordulnak az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlament képviselőihez. Mint írják, nem engedhetik, hogy a kormány uniós támogatás felhasználásával további lépéseket tegyen a pedagógusok kiszolgáltatottságának növelése érdekében.

A PDSZ és a PSZ közösen indított petíciót az aHang felületén “Nem engedjük, hogy a kormány - immár uniós pénzből is - tovább rombolja a közoktatást!” címmel, amelyben részletezik is az új tervezet problémáit.  Szerintük az új rendszerben azt vizsgálnák, hogy a pedagógusok milyen mértékben lojálisak a feljebbvalóikhoz, és nyomon követnék a közösségi médiában történő megnyilatkozásaikat is. A teljesítményük alapján az intézményekben évente kötelező lenne három kategóriába besorolni a pedagógusokat:

  • legjobb 25 % - ők "pozitív illetményeltérítést", vagyis béremelést kapnak,
  • átlagos teljesítményű középső 50 % - ők csak indokolt esetben kaphatnak béremelést,
  • átlag alatti teljesítmény alsó 25 % - ők nem kapnak béremelést, sőt, a bérüket is csökkenthetik.

Ennek köszönhetően minden tanári karban lennének, akik kevesebbet keresnek a többieknél, akkor is, ha a munkájukat mindannyian jól végzik. Mint írják, a terv megvalósulása komoly feszültséget gerjesztene a tantestületeken belül. A petíciót nagyon rövid idő alatt már több ezren írták alá.

Vajon ez egy újabb lökést ad a tiltakozási hullámnak?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: