2023. 03. 03., Péntek, 09:19

Veszprém anno - Mutatjuk, hogy nézett ki az Óváros tér, a Vár és környéke több mint 50 évvel ezelőtt

Ismét kiválasztottunk egyet Veszprém legkedveltebb helyszínei közül és a Fortepan gyűjteménye segítségével picit visszautaztunk az időben. 

Múltkori cikkünkben körbejártuk a Kossuth utcát, most pedig kíváncsiak voltunk, hogy az Óváros tér, a Vár és környéke milyen változásokon ment át az utóbbi évtizedekben.

Az első helyszín a Szabadság tér, aminek a mai kinézetét mindannyian fel tudjuk idézni, hiszen az utóbbi időszakban elég nagy figyelmet kapott a Faustus installáció miatt.

Ezután nézzük meg az Óváros teret, ahol azonnal szembetűnik a változás. Egy kis érdekesség: a kép jobb oldalán alul felfedezhető a Korsós lány szobra (Zsuzsi szobor), ami ma már néhány méterrel odébb, a városháza melletti lépcsőnél található.

A Vár utcáról (akkori nevén Tolbuhin utca) és a Szentháromság térről is sok érdekes fotó fellelhető. Itt a történelmi jelleg miatt talán nem annyira feltűnő a változás, mint máshol.

Végül pedig a Várban ott áll Szent István és Gizella szobra, ahogy ma is. A szobrot egyébként 1938-ban készítették Szent István halálának 900. évfordulójára, ami azóta is a város egyik jelképe és a Benedek-hegyről is jól látszódik. 

Szerintetek a város melyik része változott a legtöbbet?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: