2023. 04. 21., Péntek, 08:59

Ma van a Bölcsődék napja!

1852-ben ezen a napon nyitották meg az ország első bölcsődéjét Budapesten.

Április 21. a bölcsődék napja Magyarországon. E nap célja, hogy kifejezzük a társadalom megbecsülését a bölcsődei dolgozók által teremtett értékek iránt. A dátum sem véletlen, ugyanis 1852-ben, 171 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az első bölcsőde Magyarországon, méghozzá Pesten, az akkori Kalap u. 1. szám alatti bérház földszintjén.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Viktória ünnepi köszöntőjében kifejtette, a szakszervezeténél, minden nap a "bölcsődék napja", hiszen minden egyes napjuk a jelen bölcsődei dolgozók jövőjéről szól: a munkafeltételeikről, életkörülményeikről, erkölcsi és anyagi elismerésükről.

Tevékenységünk során kampányolunk az azonos elveken nyugvó ágazati szintű anyagi megbecsülés, illetve a biztonságos bölcsődei munkahelyek mellett, beleértve a bölcsőde létesítési szabványban foglaltak ergonómiai szempontú felülvizsgálatát is. Komoly gondot fordítunk a munkavállalók egészségét és biztonságát nem veszélyeztető munkavégzési feltételek biztosítására. A látszólag szép és rendben lévő, de szakmailag hibás kialakítások megszűntetését és a dolgozók képzését tűztük ki célul annak érdekében, hogy a dolgozók vázizomrendszerének egészsége rövid- és hosszútávon biztosított legyen!

A szakszervezet kiemeli ennek a napnak az alkalmából az Európai Tanács Kisgyermekkori gondozásról, nevelésről szóló 2022-es ajánlás, amelyben arról írnak, hogy a tagállamok támogassák a kisgyermekkori nevelésben és gondozásban dolgozók minőségi foglalkoztatását és a tisztességes munkafeltételek számukra történő biztosítását. 

Különösen a szociális párbeszéd és a kollektív tárgyalások előmozdítása, valamint a vonzó bérek, a megfelelő munkafeltételek, a magas szintű munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági normák, az ágazaton belüli egyenlőség és megkülönböztetésmentesség fejlesztésének elősegítése révén, a szociális partnerek autonómiájának tiszteletben tartása mellett.

Köszönjük a munkájukat!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: