2023. 05. 12., Péntek, 09:35

A Pénzcentrum szerint óriási bajban vannak a balatoni büfék

A portál szerint sokan még a szezon előtt lehúzhatják a rolót.

A Pénzcentrum arról számolt be egy tegnapi cikkében, hogy óriási bajban vannak a balatoni büfék, miután a szálláshelyek után most a vendéglátósok kötelező NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatszolgáltatására kerül sor. A gazdasági portál azt írja, körülbelül 38 000 vendéglátóipari egység érintett ezzel a változással. Azok a szolgáltatók, akik nem képesek teljesíteni az új követelményeket, súlyos problémákkal nézhetnek szembe.

Az éttermek többsége, amelyek nagyobb kapacitással működnek, már rendelkeznek megfelelő éttermi szoftverekkel, így ők nem érintettek. Azonban a kisebb üzletek, mint például kávézók és büfék, amelyek több mint fele nem készült fel a változásra, nem rendelkeznek NTAK-kompatibilis megoldással. Ez jelentős problémát jelent, mivel ha ezek az egységek az utolsó pillanatra hagyják az új szoftver beszerzését, akkor a gyártók képtelenek lesznek az összes kérés teljesítésére. Ez pedig akár azt is jelenthetii, hogy az érintett éttermek, kávézók és büfék nem tudnak majd határidőre adatot szolgáltatni, ez pedig könnyen a vesztüket okozhatja.

Szinte az összes vendéglátóhely számára kötelező lesz július 1-től adatot szolgáltatni az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) számára. Sok hely az utolsó pillanatig halogatja a kötelezettséget, ettől azonban mindenkit óva intenék, a tomboló nyár közepén ugyanis a szabadságok és az esetleges eszköz- és kapacitáshiány miatt lehet, hogy ez okozza majd a vesztüket.

Ezt már dr. Kovács t Lóránt, a Gastro.hu alapítója nyilatkozta. A Gastro.hu friss felméréséből az is kiderül, hogy a válaszadók majdnem felének nincs NTAK- kompatibilis megoldása. Jelenleg ötvenhárom olyan szoftver létezik, ami alkalmas lehet az NTAK számára, viszont számolni kell a bevezetésük idejével. A jelenlegi magyar piacon tíz szoftvergyártó cég adja a piaci lefedettség közel kilencven százalékát, így a közkedvelt megoldásoknál nagy leterheltségre kell számítani. Érdemes előre gondolkodni és már most partnert választani.

Reméljük azért megmenekülnek a balatoni büfék és ehetünk egy jó lángost, vagy burgert!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: