2023. 06. 01., Csütörtök, 21:59

Több százan álltak ki az oktatás megreformálásáért Veszprémben - GALÉRIA

Megtelt Veszprémben a Szent Imre tér, rengetegen jöttek el a csütörtök délutáni oktatási akcióra.

Június első napjára országos akció napot hirdetett a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom. Budapest mellett tizenöt vidéki városban szerveztek kiállást az oktatás megreformálása mellett, valamint a státusztörvény bevezetése ellen. Városunkban a Veszprém a Közoktatásért csoport szervezte meg az akciót délután 17:00-tól a Kossuth utcán. Nem csak veszprémi lakosok látogattak ki az eseményre, a környező településekről is érkeztek rengetegen, akiknek fontos az oktatás és ezáltal az ország jövője is.

Az esemény egy fórumként zajlott le, ahol mindenki mikrofont ragadhatott és elmondhatta a véleményét az oktatás jelenlegi helyzetéről. A résztvevők három nagy témakört jártak végig, a státusztörvényt és a tanárok helyzetét, a diákok követeléseit, valamint a szülők helyzetét. Király Viktor, a Lovassy László Gimnázium pedagógusa elmondta a felszólalásában, hogy a jelenlegi köznevelési rendszer nem a XXI. század igényeit szolgálja ki, ha pedig körbe nézünk a világba, az látjuk, hogy egyre jobban lemaradunk.

A státusztörvénnyel a kormány egyértelművé teszi azt, hogy nem kíván változtatni a politikáján, gyakorlatilag nem kíván modern oktatáspolitikát folytatni a következő időszakban sem.

Nagyon sokan mikrofont ragadtak, hogy elmondják a véleményüket az aktuális helyzettel kapcsolatban, de felszólaltak az balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium pedagógusai is, akiknek nemrégiben azonnali hatállyal kirúgták egy kollégájukat, aki érettségiző osztályt tanított. Nem csak kollégái, hanem a diákjai is kiálltak a pedagógus mellett, transzparensekkel és táblákkal álltak az gimnázium tanárai mögé!

Az almádi diákok sorfalat álltak és tapsoltak, a tanárok pedig kiálltak a Kéttannyelvűből elbocsátott tanár mellett

Az almádi diákok sorfalat álltak és tapsoltak, a tanárok pedig kiálltak a Kéttannyelvűből elbocsátott tanár mellett

Május 25-én a balatonalmádi kéttannyelvűből azonnali hatállyal kirúgtak egy fiatal történelemtanárt.

Az esemény végén felcsendült az elmúlt évek oktatási tüntetéseinek elhíresült dala, a „Mi vagyunk a Grund!” is. Végül a résztvevők körbeállták a téren a szökőkutat és azt skandálták, hogy „Szabad Ország! Szabad oktatás!”.

Képek a csütörtöki veszprémi oktatási akcióról. (A képeket Németh Petra Ildikó, Fenyőházi Attila és Szimmer Ákos készítették.)

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: