2023. 06. 22., Csütörtök, 10:56

Kormányinfó: Megszűnik az árstop, változik a CSOK és a babaváró

Az árstop megszűnik, de lesz rajta fék. A babavárót emelik, de 30 év alatt kell a produktum. Az 5 ezer főnél nagyobb településeken pedig megszűnik a csok. 

Augusztus elsején megszűnik az élelmiszerárstop:

Új eszközöket vezetünk be. Ilyen az az online árfigyelő rendszer, a kötelező akciózás és hogy a SZÉP-kártya hideg élelmiszerre is felhasználható. Ezért a augusztus 1-jén megszűnik az élelmiszerárstop – közölte Gulyás. 

A boltokban a kötelező akciózás mértékét 10 százalékról 15 százalékra emelik. Az árstop megszűnése után lesz egy fék az érintett termékekre: a beszállítói árnál 15 százalékkal kell majd olcsóbban adni. 

Változik a babaváró hitel és a csok:

A babaváró a csok esetén is változtatásokról döntött a kormány. A babaváró hitelnél azt látják, hogy ez működő eszköz, de kitolódott a gyermekvállalás időpontja, ezért a babaváró hitel összegét megnövelik 11 millió forintra, de 2024. január elsejétől azok vehetik fel, ahol a házaspár hölgy tagja 30 év alatt van

A csoknak a falun érvényes szabályait megtartjuk, a keretösszegeket 50 vagy annál nagyobb százalékkal megemeljük. A falun kívüli, 5 ezer főnél nagyobb települések esetén a csokot 2024. január elsejével megszüntetjük. 

 

A csok támogatás falun 1 gyermek után- új családi ház vásárlása, építése esetén- 600 ezer forintról 1 millió forintra nő, két gyermeket vállalóknál 2 millió 600 ezer forintról 4 millió forintra, míg 3 gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra emelkedik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: