2023. 08. 25., Péntek, 08:35

Októberben megtartják a 7IGEN-es oktatási népszavazást

Október 23 és 30. között hét oktatási kérdésben mondhatjuk majd el a véleményünket.

2023. október 23. és 30. között az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) megrendezi Magyarország első országos, alternatív oktatási népszavazását, amelynek keretein belül az állampolgárok hét oktatási kérdésben mondhatnak majd véleményt. A 7IGEN-es oktatási népszavazás megvalósítását és lebonyolítását az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) közösen koordinálja majd.

Az oktatásról tart fórumot Veszprémben az Egységes Diákfront

Az oktatásról tart fórumot Veszprémben az Egységes Diákfront

Szó lesz a tanárhiányról, a sztrájktörvényről, a gazdasági recesszióról, sőt még a kormányzásról is.

A kormány mindent megtett azért, hogy elnémítsa az oktatás megreformálásáért küzdőket. Bevezették a státusztörvényt a nyári szünetben, átszervezték a tanév rendjét, előkészítettek egy jogszabályt, ami ellehetetlenítené a pedagógus szakszervezeteket, és minden oktatási népszavazási kérdést elutasítottak. Mindezek mellett pedig a valódi párbeszédtől teljesen elzárkóztak a döntéshozók.

Ezért is döntött úgy az EDF és az aHang, hogy ők maguk valósítják meg a referendumot. Az alternatív népszavazás megszervezésének szükségességét az aHang így indokolta:

A Nemzeti Választási Bizottság minden oktatási népszavazás kérdést elutasított. A döntésüket megtámadtuk a Kúrián, de a bürokrácia lassú, és a döntésekre hosszú hónapokat kell várni. Másrészt a Pedagógusok Szakszervezetének korábbi oktatási kérdéseket bár a Kúria jóváhagyta, de az Alkotmánybíróság elutasította, és így minden hazai jogorvoslati lehetőséget elvett. Azonban az oktatás problémája velünk marad, és szeptembertől várhatóan még tovább fog súlyosbodni a státusztörvény bevezetésével, pedagógusok felmondásával, ezért nem állhatunk meg!

Jelenleg is zajlanak az előkészületek, hogy október végére az ország minél több pontján biztosítani tudják majd a szervezők az embereknek, hogy véleményt mondjanak a magyar oktatási rendszerről. Már szeptembertől találkozhatunk a 7IGEN-es oktatási népszavazás pultjaival, ahol lehet jelentkezni aktivistának és előregisztrálni is lehet majd a szavazásra. Jelenleg az elsődleges cél, hogy legalább 1500 segítőt és aktivistát találjanak, akik segítenek a szavazás megvalósításában. A lebonyolítás során a 2022-ben, az előválasztás alatt alkalmazott ELEVE hitelesített szavazási rendszer frissített verziója kerül majd használatra.

Az aHang és az EDF által koordinált népszavazáshoz egy külön oldal is készült, az ahang.hu/7igen, ahol elérhető a hét kérdés, az aktivista jelentkezési felület, valamint az előregisztráció is. Aki előregisztrál, elsőként kap információkat a szavazóhelyekről és ezek nyitvatartásáról, az online szavazás menetéről és a legfrissebb információkról a helyi és országos akciókról.

A 7IGEN-es oktatási népszavazást közösségi finanszírozásból tervezik megvalósítani a szervezetek, amelyhez 11 millió forintot szeretnének összegyűjteni a következő időszakban. Abdallah-Magdy Szabrina, az aHang kampányfelelőse elmondta: “Eddig soha nem látott vállalkozásba kezdünk azzal, hogy megszervezünk egy olyan népszavazást, ahol mindenki elmondhatja a véleményét az oktatásról. Több ezer aktivistát kell felkészítenünk a következő időszakban, és egy olyan infrastruktúrát kell kiépítünk, ami több százezer vagy akár egymillió szavazót is elbír. Ehhez pedig minden segítségre szükség van.”

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: