2023. 09. 04., Hétfő, 13:45

Már több mint 4 millió forint gyűlt össze az alternatív oktatási népszavazásra

Nemrég jelentette be hivatalosan az aHang és az Egységes Diákfront, hogy október 23. és 30. között megszervezik Magyarország első, alternatív oktatási népszavazását. Pár nap alatt már több, mint hatszázan csatlakoztak hozzájuk, országszerte 1500 aktivistát várnak.

Októberben megtartják a 7IGEN-es oktatási népszavazást

Októberben megtartják a 7IGEN-es oktatási népszavazást

Október 23 és 30. között hét oktatási kérdésben mondhatjuk majd el a véleményünket.

Mint ismert, a kormány mindent megtett azért, hogy elnémítsa az oktatás megreformálásáért küzdőket. Bevezették a státusztörvényt a nyári szünetben, átszervezték a tanév rendjét, előkészítettek egy jogszabályt, ami ellehetetlenítené a pedagógus szakszervezeteket, és minden oktatási népszavazási kérdést elutasítottak. Mindezek mellett pedig a valódi párbeszédtől teljesen elzárkóztak a döntéshozók. Ezért is döntött úgy az EDF és az aHang, hogy ők maguk valósítják meg a referendumot.

A bejelentéssel egy időben elindult az alternatív népszavazás új, hivatalos honlapja, az ahang.hu/7IGEN oldal is, ahol 7 kérdés megismerése mellett többek között előregisztrálni lehet a szavazásra, aktivistának lehet jelentkezni és támogatni is lehet a referendum megvalósítását. A felhívásban akkor azt írták, a cél az, hogy az ország minél több pontján biztosítsák a szavazás lehetőségét, ehhez pedig legalább 1500 segítőt és aktivistát szeretnének találni, akik segítenek a megvalósításban. Pár nap alatt már több mint 600 ember jelentkezett az első alternatív oktatási népszavazás megszervezésére.

A 7IGEN-es oktatási népszavazást közösségi finanszírozásból tervezik megvalósítani a szervezetek, amelyhez 11 millió forintot szeretnének összegyűjteni, múlt hét péntek óta pedig egy jelentős részét, több mint 4 millió forintot már össze is adtak erre az emberek. Gajzágó József az Egységes Diákfront elnökségi tagja kiemelte, hogy:

mind az aktivisták száma, mind a pénzbeli támogatások azt mutatják, hogy az emberek számára fontos az oktatás ügye, és az is, hogy egy ilyen fajta demokratikus részvételi forma keretein belül elmondhassák a véleményüket.”  Hozzátette azt is, hogy az emberek hisznek abban, hogy egy ekkora horderejű lépéssel rákényszeríthetik a kormányt is arra, hogy érdemben foglalkozzon az oktatás reformjával a látszatintézkedések és a retorziók helyett.

A két szervezet célként tűzte ki, hogy minimum 200 ezer ember vegyen részt a népszavazáson, az elmúlt napokban erre már több mint 1100-an elő is regisztráltak az oldalon! Nem csak online, az ahang.hu/7IGEN oldalon lehet aktivistának jelentkezni és előregisztrálni: hamarosan a szervezetek önkéntesei az ország több pontján kitelepülnek majd pultokkal, ahol további részleteket és tájékoztatást is kaphatnak az érdeklődők. Legközelebb szeptember 1-én, délután 16 órától találkozhatnak a diákokkal a Kossuth téren. Ezek időpontjairól az aHang és az EDF is beszámolnak a Facebook-oldalaikon.

Az aHang és az Egységes Diákfront továbbra is várnak mindenkit, aki szeretne részt venni az első alternatív népszavazás megvalósításában és lebonyolításában, valamint azokat is, akik előregisztrálnának és első kézből kapnának információkat a szavazással kapcsolatos tudnivalókról.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: