2023. 12. 27., Szerda, 14:55

Január elején hozzánk is visszatérhet a tél

Hirtelen sztratoszférikus melegedés várható hétvégétől, január elején hozzánk is visszatérhet a tél - írja az Időkép.hu.

Az Időkép arról számol be, hogy a legfrissebb előrejelzések is megerősítik a már napokkal ezelőtt előrevetített hirtelen sztratoszférikus melegedést, amely várhatóan hétvégén indul meg Szibéria fölött. Mint írják, a sarkkörök környékén és az azokon túl felhalmozódott hideg, fagyos levegő könnyen megindulhat az alacsonyabb földrajzi szélességek felé, ugyanígy dél felől a melegebb levegő észak felé.

A télies helyzetek kialakulását tekintve sokszor kulcsfontosságú szerep juthat egy-egy ilyen hirtelen sztratoszférikus melegedésnek. Gondoljunk csak vissza 2018 február végére, március elejére, amikor szintén egy ilyen esemény hozott kemény téli helyzetet hazánkba. A meteorológiai tavasz első napján a Dunántúlon sokfelé -20, -25 fokos fagy tombolt a kora reggeli órákban.

A hosszabb távú előrejelzéseket tekintve úgy tűnik, január első napjaiban hozzánk is egyre közelebb kerülhetnek a hideg, a fagyos légtömegek, így újra esély nyílik egy téliesebb periódusra.

Pedig már kezdtük megszokni ezt a tavaszias időt!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: