2021. 12. 09., Csütörtök, 12:26

Melyik jobb a környezetnek: műfenyő vagy vágott fenyő?

A karácsonyfa alighanem a legfontosabb eleme az ünnepnek, így minden évben aktuális a kérdés, hogy a mű vagy az igazi fa a környezettudatosabb választás.

 

Mint minden évben az ünnepek közeledtével dübörög a karácsonyi láz és vele indul a karácsonyfa vadászat is. A műfenyő előnye egyértelműen, hogy tartós és ha van hol tárolni évekig használható, ezenkívül nem hullatja leveleit így nem kell vele sokat vesződni. Sokan a fenyőirtás miatt döntenek inkább a műfenyő mellett, hiszen akkor majd kevesebb fát kell kivágni és így jót tesznek a természetnek, csakhogy a probléma a már kivágott eladatlan fákkal van, mivel ezeket valóban feleslegesen vágták ki. A műfenyő vásárlással sajnos nem mented meg a valódit, hiszen ettől függetlenül még ki fogják vágni.

Madárvédelmi kisokos – Mivel és mivel ne etessük a madarakat az őszi/téli időszakban

Madárvédelmi kisokos – Mivel és mivel ne etessük a madarakat az őszi/téli időszakban

Télen nem minden madár utazik melegebb éghajlatra, mi pedig szeretünk az itt maradokról gondoskodni némi élelemmel, ám nem mindegy, mivel kedveskedünk nekik!

Az igazi fenyőfa pedig hiába hullatja leveleit, szépsége és az illata pótolhatatlan, mellette szól mindenképp az is, hogy a kivágott fa helyére minden esetben új kis csemeték kerülnek, amik kivágásukig rengeteg oxigént termelnek és a tévhitek ellenére, nem egész erdőket írtunk ki minden decemberben, hiszen a fák kifejezetten erre a célra telepített fatelepekről származnak.

A tűlevélen és a műanyagon túl - Mutatjuk az 5 legmenőbb alternatív karácsonyfát

A tűlevélen és a műanyagon túl - Mutatjuk az 5 legmenőbb alternatív karácsonyfát

Közeledik a karácsony így hamarosan megindul a karácsonyfadömping. A dilemma pedig a szokásos: kivágott fenyő, élő, mű vagy egyik se? 

Tehát  akkor vagyunk igazán környezettudatosak, ha minél közelebbi helyről származó igazi fát vásárolunk, hiszen a műfenyők sokszor távoli országokból érkeznek hozzánk, így a szállítás is okoz környezeti károkat. Ennek ellenére ha végül mégis a műfenyőre esik a választásod akkor válassz PVC-menteset és használd minél tovább, ha azt akarod, hogy az igazi fenyővel egálba kerüljön akkor legalább 20 évig. Nagyon fontos különbséget érdemes kiemelni a vágott fenyő és a műfenyő között. Míg a műfenyők közel 90%-a Kínából származik, addig a Magyarországon árult élő és vágott fenyők nagy részét idehaza nevelik és ezzel közvetlenül és közvetve több ezer munkahelyet biztosítanak.

Te melyiket választod?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: